Pelastustieto blogi 13.3.2017

Vierailla vesillä: Suutari pysyköön lestissään

Niki Haake.

Niki Haake.

Sanonnalla tarkoitetaan yleisesti sitä, että jokaisen olisi parempi tehdä sitä mitä osaa ja mihin on tottunut. Jos sanontaan on uskominen, me tämän blogin kirjoittajat olemme tulleet tehneeksi jotain perin tyhmää, josta tuskin seuraa mitään hyvää.

Otsikon sanonta on onneksi enimmäkseen menneisyyden havinaa. Ajalta jolloin käsityöläiskillat toimivat portinvartijana ammattikuntaan. Kiltajärjestelmä takasi samalla työn laadun ja ammattikunnan edut. Nykyään koulutus ja rekrytointijärjestelmät saattavat toimia killan tavoin portinvartijoina ammatteihin.

Entä mitä tapahtuisi, jos suutari jättäisi lestinsä tai palomies katuharjansa? Kun kantahämäläinen palomies löytää itsensä esittelemästä Vapaaehtoiset öljyntorjunnassa -hanketta Ålands landskapsregeringenin virkamiehelle ruotsiksi, on tultu kauaksi jalkinetehtaalta. Epävarmuuden sietäminen on kuitenkin osa kehitystä ja rajoja rikkomalla osaaminen laajenee. Uudet kokemukset rikastuttavat yksilöä, mutta mitä hyötyä tästä on organisaatiolle?

Joskus rekrytoija ajattelee, että erilainen osaaminen täydentää tiimiä. Ulkopuolelta on mahdollisuus saada näkökulmaa ja puuttuvaa osaamista. Neljän hevosen sijaan omavaraisella maatilalla tarvitaan lammas, hevonen, kana ja lehmä. Ehkä järjestöissä kaikilla ei tarvita järjestötaustaa tai pelastuslaitokselle kaikkiin tehtäviin ei tarvitse tulla Pelastusopistosta?

Pelastustoimessa usko sisäisiin rekrytointeihin on vahva ja sitä on vaikea murtaa. Jopa pelastuslaitosten välinen vaihtuvuus on pienempää kuin alan kehityksen kannalta olisi hyväksi. Kokonaiskuvan saa vain katsomalla useammasta pisteestä. Esimerkiksi kantahämäläiselle palomiehelle öljyntorjunta oli imeytysaineen lakaisemista, kun taas rannikon pelastuslaitoksille se on todellista suuronnettomuuteen varautumista.

”Sitä mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata” sanoi pelastusjohtaja Palopäällystöliiton jouluglögillä. Meillä on vintillämme ehjä rukki ja lankapuhelin. Ei niitä korjata tarvitse, mutta ei niistä myöskään hyötyä ole.

Kun teollistuminen alkoi ja nykyaikainen kenkäteollisuus sai alkunsa, aloite ei tullut suutarikillasta. Suutarikilta vastusti uudistuksia.

Niki Haake
Hankesuunnittelija
Suomen Punainen Risti
Valmiuden yksikkö

 

Lue lisää