Pelastuslaitokset 20.12.2016

Keski-Suomi etenee kaksivuoroon työryhmien avulla

Tavoite on, että uusi työaikamuoto ei rasita pelastajia kohtuuttomasti.

Tavoite on, että uusi työaikamuoto ei rasita pelastajia kohtuuttomasti.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen 24/7 –paloasemilla siirrytään kaksivuorojärjestelmään ensi toukokuusta alkaen. Muutos koskee Jyväskylän ja Äänekosken asemien operatiivista henkilöstöä. Nykyisen 24 tunnin työvuoron poikkeuslupa loppuu tämän vuoden lopussa.

”Työnantaja hakee 24 tunnin poikkeuslupaa toukokuuhun asti. JHL ja SPAL ovat puoltaneet hakemusta”, kertoo JHL:n pääluottamusmies Kimmo Ahonen Jyväskylästä.

Kaksivuorojärjestelmään siirtymisen vuoksi pelastuslaitoksella perustetaan useita työryhmiä pohtimaan, miten uutta 12 tunnin työaikaa sovelletaan käytännössä.

”Tavoite on, että uusi työaikamuoto ei rasittaisi pelastajia kohtuuttomasti. Lisäksi uuden työaikamuodon toivotaan mahdollistavan entistä paremmin yhteistyön pelastustoimen ja ensihoidon kanssa”, Ahonen toteaa.

Uuteen työaikaan siirtyminen on henkilöstölle haastava muutos.

”Kun nelitahtikoneesta siirrytään kaksitahtikoneeseen, niin kierrokset nousevat”, Ahonen kuvailee.

Yövuoroonkin löytyy tekemistä

Pelastusjohtaja Simo Tarvainen perustelee uutta työaikaa poikkeusluvat myöntävän Lounais-Suomen aluehallintoviraston linjan tiukentumisella.

”Poikkeuslupaehdoissa sanotaan, ettei aktiivityöaika saa ylittyä. Jos se ylittyy, työnantaja joutuu vastuuseen. Tämä on hyvin yksiselitteinen asia.”

Mitä tulee teholliseen työhön, Tarvainen uskoo, että 12 tunnin yövuoroonkin löytyy tekemistä henkilökunnalle. Illalla ohjelmassa voisi olla esimerkiksi turvallisuusviestintää ja neuvontaa, harjoituksia taas voidaan teettää puoleen yöhön. Suorittavaa työtä ei kuitenkaan ole tarkoitus teettää läpi yön.

Tarvainen huomauttaa, että nykyisin öisin palokunnan lähtöaika on pidempi kuin päivällä.

”Sehän johtuu siitä, että työnantaja sallii, että työpaikalla nukutaan. Minusta siinä on ristiriita siihen, että yövuorosta maksetaan yötyölisät, mutta kuitenkin yöllä lähdetään hitaammin, eli ihmiset saavat hitaammin apua.”

Teksti: Mika Rinne ja Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää