Pelastuslaitokset 28.10.2016

Rehtori ei nipota palomieskalenterista, jos se on tehty tyylillä

Susirajan pelastaja työssään.

Susirajan pelastaja työssään.

Jos palomieskalenteri tehdään hyvällä maulla, eikä siinä esiinnytä virkapuvussa, mikäs siinä. Tätä mieltä on Pelastusopiston rehtori ja Pidetään kiinni etiketistä -kirjan kirjoittaja Mervi Parviainen.

Vuoden loppua kohti monen pelastuslaitoksen henkilökunta julkaisee seinäkalenterin, jonka tuotot menevät hyväntekeväisyyteen. Useimmiten kuvissa komeilee puolipukeisia palomiehiä asemamiljöössä.

Vuoden 2017 kalenterin ovat tehneet ainakin Uudenmaan alueen ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palomiehet. Uudenmaan kalenterin tuotot ohjataan vähävaraisten lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen. Pohjois-Karjalan Susirajan pelastajat -kalenterin tuotot menevät alueen urheiluseurojen nuorisotoimintaan. Vuoden 2016 kalenterista Pohjois-Karjalan pelastajat keräsivät hyväntekeväisyyteen 6000 euroa.

Kuluneina vuosina kalenterin ovat tehneet ainakin Helsingin, Oulu-Koillismaan ja Etelä-Savon palomiehet.

Niin ikään Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta ilmestyi Aina turvanasi -kalenteri. Se tosin poikkeaa hieman perinteisestä traditiosta.

Pelastusalan etikettiasiantuntija Parviainen ei suhtaudu kalentereihin tiukkapipoisesti, kunhan ne on tehty tyylikkäästi.

”Kalentereissa, joita olen nähnyt, ei ole käytetty virkapukua, vaan esimerkiksi sammutusasua. En siis pidä niitä virkapukuasetuksen tai -ohjeen vastaisina. Useimmat kalentereista on tehty hyvällä maulla, vaikka ne olisivat rohkeitakin.”

Parviaisen mielestä kalenterit puolustavat paikkaansa siksi, että niiden tuotto menee pääsääntöisesti hyväntekeväisyyteen.

”Jos kuvat ovat laadukkaat ja tarkoitus hyvä, eikä niissä rikota virkapukuohjeistosta, en suhtaudu niihin hirveän niposti.”

”Se, missä hyvän maun raja kulkee, voi toki olla katsojan silmissä.”

Lihaksia voi esitellä monella tavalla

Osa Parviaisen näkemistä kalentereista on tehty tyylillä, osa ei.

”Se ei vielä tee kuvauksellisuutta, että on lihakset. Ja lihaksia voi esitellä hyvin monella eri tavalla”, hän muistuttaa.

Parviainen kuitenkin miettii, ovatko kalenterit hyvä tapa tuoda alaa esille. Hän ei näe niitä esimerkiksi kovin tehokkaana rekrytointikeinona.

”Jos ajattelen asiaa rehtorina, niin puolipukeisten palomiesten näkeminen ei ehkä lisää meidän opiskelijoiden hakumäärää. Elleivät he ajattele sitä siltä kannalta, että pääsevät kalenteriin”, rehtori naurahtaa.

Myöskään kuva, jonka kalenterit antavat palomiesten työstä, ei ole kovin realistinen.

”Onhan se pikkuisen seksistinen ja maskuliininen. Eivät palomiehet aina ole lihaksikkaita, houkuttelevan hikisesti kiilteleviä. Toisaalta, jos joku muodostaa käsityksen palomiehen ammatista sen perusteella, ehkä hänellä on suppea katsantokanta.”

”Näkökulmasta riippuen siitä voi saada hyvin konservatiivisen ja kapean näkemyksen, toisaalta siinä halutaan hehkuttaa voimaa ja maskuliinisuutta.”

Parviainen muistuttaa, että myös esimerkiksi sairaanhoitajat tekevät rohkeita kalentereita.

”En sitten tiedä, jos ja kun naisia tulee enemmän alalle, tuleeko myös naiskalentereita.”

Onko rehtorilla omaa palomieskalenteria?

”Saan niitä silloin tällöin lahjaksi, mutta ne ovat kaapissa. Siitä voisi tulla sanomista jos sellainen olisi seinällä. Ehkä joskus katselen niitä sitten eläkkeellä, että keitä olen opettanut, tai seuraan, miten lihasmassa kehittyy”, Parviainen nauraa.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kalenteri 2016

Lue lisää