Ensihoito 26.7.2016

Ensihoitajat vaativat poliisin resurssien turvaamista – jo yli 4000 allekirjoitusta

Pelastushenkilöstö tarvitsee poliisin apua päivittäin. Kuvassa poliiseja ja ensihoitajia Hämeenlinnassa, jossa pelastuslaitoksen ympärivuorokautinen ensihoitoyksikkö muutti poliisilaitoksen tiloihin viime tammikuussa.

Pelastushenkilöstö tarvitsee poliisin apua päivittäin. Kuvassa poliiseja ja ensihoitajia Hämeenlinnassa, jossa pelastuslaitoksen ympärivuorokautinen ensihoitoyksikkö muutti poliisilaitoksen tiloihin viime tammikuussa.

Poliisin resurssipula vaikuttaa kaikkiin yhteistehtäviin pelastustoimen kanssa, ja siksi poliisin resurssit pitäisi turvata lailla. Ensihoitajat Sanna Kauppinen ja Erik Lydén tekivät heinäkuun alussa poliisien resursseista kansalaisaloitteen, joka on tähän mennessä kerännyt 4756 kannatusilmoitusta.

Aloitteen mukaan poliisien vähimmäismäärä suhteessa väkilukuun pitäisi määritellä laissa. Aloitteessa sanotaan myös, että poliisien määrä Suomessa perustuu tällä hetkellä poliittisiin päätöksiin, ei todelliseen tarpeeseen.

Lydén arvioi, että ensihoitajat ja palomiehet tarvitsevat poliisin apua joka päivä, ja kohtalaisen usein poliisia joudutaan odottelemaan.

”Uskallan sanoa, että näin tapahtuu valtakunnallisesti päivittäin. Onnettomuuksia on päivittäin, samoin tuki- ja turvaamistehtäviä.”

Poliisipula vähentää ensihoidon resursseja

Kysymys on pelastajien ja ensihoidon työturvallisuudesta. Poliisia tarvittaisiin varsinkin ensihoidon väkivaltatehtävissä sekä liikenneonnettomuuksissa. Esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa haja-asutusalueella palokunta joutuu usein ohjaamaan liikennettä.

”Kun pelastus menee yhdellä höökillä paikalle, tilanne voi olla se, että kaksi ihmistä on poissa rivistä, koska he ohjaavat liikennettä”, Lydén kuvailee.

Väkivaltatilanteissa ensihoitajilla ei ole juridista valtaa käyttää samanlaisia pakkokeinoja kuin poliisilla.

”Ennakoimme ne tilanteet. Se on ainoa keinomme toimia kentällä.”

Lydén muistuttaa, että yksikkö on sidottu yhteen ja samaan tehtävään juuri niin kauan, kunnes poliisi tulee paikalle, joten poliisien resurssipula vaikuttaa myös ensihoidon resursseihin.

”Kaupungeissa päällekkäiset tehtävät vaikuttavat siihen paljon, haja-asutusalueella välimatkat. Poliisi voi olla fyysisesti kymmenien kilometrien päässä. Työturvallisuusnäkökulmasta haja-asutusalueella olemme aika orpona.”

Lydenin mukaan ensihoitajien työturvallisuus on vain osa suurempaa ongelmaa, joka koskettaa kaikkia suomalaisia.

”Tässä on niin laajasta asiasta kyse, että se on vain yksi pala palapelissä.”

Allekirjoita kansalaisaloite täällä.

Aloite Facebookissa.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää