Ensihoito 13.1.2016

Ensihoitoyksikkö yhteen poliisin kanssa – länteen kaivattu asemapaikka

Ensihoitajat aloittivat vuoronsa poliisin katon alla maanantaina. Etualalla vasemmalta ensihoitaja Hannu Pajuoja, ensihoitopäällikkö Lasse Hakala, ensihoitaja Susanna Viitanen ja ensihoidon kenttäjohtaja Mika Koivurinne.

Ensihoitajat aloittivat vuoronsa poliisin katon alla maanantaina. Etualalla vasemmalta ensihoitaja Hannu Pajuoja, ensihoitopäällikkö Lasse Hakala, ensihoitaja Susanna Viitanen ja ensihoidon kenttäjohtaja Mika Koivurinne.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ympärivuorokautinen ensihoitoyksikkö muutti uudelle asemapaikalle Hämeen poliisilaitoksen tiloihin maanantaina 11. tammikuuta.

Ensihoitoyksiköt aloittivat päivänsä tutustumalla uuteen päivystyspaikkaansa Miekkalinnan poliisitaloon Hämeenlinnan länsipuolella.

Valtakunnallisesti ainutlaatuisen järjestelyn taustalla ovat ongelmat tavoitettavuusajoissa. Pelastuslaitos tavoittaa kaupungin länsipuolen 2-riskialueluokan hälytystehtävät valtakunnallista tasoa huonommin. Ensihoitopäällikkö Lasse Hakalan mukaan 63 prosenttia yksiköistä tavoittaa tehtävät kahdeksassa minuutissa, valtakunnallisesti luku on 66 prosenttia.

Lasse Hakala kertoo, että syy keskiarvoa huonompaan tavoitettavuusaikaan on siinä, että moottoritien halkoman kaupungin itäpuolen keskuspaloasemalta on ajallisesti pitkä matka länteen. Pelastuslaitoksella ei ole aikaisemmin ollut toimipistettä lännessä.

Ongelma on ollut tiedossa jo pitkään. Vuosi sitten Valvira teki valtakunnallisen selvityksen ensihoidon palvelutasosta, jonka jälkeen aluehallintovirasto pyysi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriltä selvitystä ensihoidon tavoitettavuusajoista. Hakalan mukaan tämä oli viimeinen niitti sille, että asialle piti tehdä jotain.

Pelastuslaitos alkoi neuvotella poliisin kanssa Miekkalinnan tilojen käytöstä, ja poliisi näytti järjestelylle vihreää valoa. Pelastuslaitos teki Senaattikiinteistöjen kanssa aluksi vuoden vuokrasopimuksen.

Yhteiseen kahvipöytään

Tavoitettavuusaikojen toivotun paranemisen lisäksi uudesta yhteistyökuviosta on muutakin hyötyä.

”Suurin asia on se, että naamat tulevat entistä tutummiksi. Kun siellä istutaan samassa kahvipöydässä, opitaan tuntemaan toisemme”, Hakala sanoo.

Hakala uskoo, että kahden viranomaistahon vuorovaikutus on hyödyksi, kun kokemuksia voidaan vaihtaa esimerkiksi koulutustavoista ja eri toimintamalleista.

Lisäksi Miekkalinnassa päivystävät ensihoitajat voivat ottaa tarvittaessa verikokeita poliisin asiakkailta. Aikaisemmin poliisi on joutunut kuljettamaan rattijuopumusepäillyt sairaalaan toisen verikokeen ottamista varten, mikä on sitonut partion kiinni tehtävään yli puoleksi tunniksi.

”Meidän puolelta yksi suuri tekijä on verikokeiden ottaminen rattijuopumusepäillyiltä. Se helpottaa, kun heitä ei tarvitse lähteä viemään polille”, sanoo ylikonstaapeli, kenttäjohtaja J-P Tuomola.

Käytännössä Miekkalinnassa päivystää aamukahdeksasta iltakahdeksaan keskuspaloaseman ambulanssi, iltakahdeksasta aamukahdeksaan Hattulan yksikkö. Yksiköillä on muun muassa yhteiset oleskelutilat ja kuntosali poliisin kanssa.

Keskusaseman yksikön palomies Lasse Myllymaa ja ensihoitaja Tuomas Puustinen olivat maanantaina siinä vuorossa, joka aloitti päivänsä uudella asemalla. Talo oli heille täysin uusi.

”Maanantait ovat monesti muutenkin kiireisiä, saa nähdä, kuinka paljon me täällä kerkeämme olla. Meillä on kalustohuoltopäivä, joten se pitää mennä tekemään keskusasemalle jossain vaiheessa”, Puustinen kertoi.

Puustinen ja Myllymaa arvioivat, että uudesta asemasta voi tulla ajallista säästöä.

”Tehtäviin sidonnaisuus voi vähän laskea periaatteessa. Ei tarvitse ajaa mennen tullen kylän läpi tälle puolelle kun tullaan tehtävälle. En tiedä vaikuttaako se käytännössä muuten mihinkään”, Puustinen sanoi.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää