Ensihoito 19.4.2018

Kuka ajokouluttaisi ensihoitajaa?

Ensihoitajien ajokoulutus on kirjavaa. Toiset työnantajat huolehtivat siitä hyvin, toisissa paikoissa vastavalmistuneet ensihoitajat jäävät ajamisen suhteen oman onnensa nojaan.

Ensihoitajien ajokoulutus on kirjavaa. Toiset työnantajat huolehtivat siitä hyvin, toisissa paikoissa vastavalmistuneet ensihoitajat jäävät ajamisen suhteen oman onnensa nojaan.

Viime vuosina ambulanssit ovat olleet osallisina sadoissa onnettomuuksissa. Ensihoitajat tarvitsevat koulutusta ambulanssin ajamiseen, mutta vastuu opetuksesta on epäselvä. Lisäksi opetukseen täytyisi määritellä minimitaso.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Kylmäävää, joutuu Juha Merjama ajattelemaan usein, kun kuulee ambulanssin ajamiseen liittyviä tarinoita ensihoidon kentältä. Esimerkiksi silloin, kun vastavalmistunut, edellisenä päivänä ajokortin saanut, pikkupaikkakunnalta muuttanut ensihoitaja aloitti työt isossa kaupungissa ja joutui kylmiltään hälytysajoon.

Työturvallisuuteen keskittyneen Tapaturva Oy:n toimitusjohtaja Merjama tuntee hälytysajokentän. Merjaman mukaan oppilaitosten ja pelastuslaitoksien ensihoitajille antama ajokoulutus on kirjavaa. Toisilla asia on hyvin hoidossa, toiset eivät huomioi ajokoulutusta ollenkaan.

Myös Pelastusopiston ensihoitotiimin opettaja Ari Kivari on huolissaan.

”Mielestäni ei riitä, että ihmisellä on kyseisen ajoneuvoluokan ajamiseen oikeuttava ajokortti. Hälytysajo on eksponentiaalisesti suuremman riskiluokan ajoa kuin normaaliajaminen”, Kivari sanoo.

Kivari uskoo, että tilanne paranisi, jos ensihoitajien ajokoulutuksen taso standardisoitaisiin.

”Pitäisi määritellä, mitä on minimikoulutus määrältään ja sisällöltään jokaiselle, joka Suomessa pääsee kuljettamaan hälytysajoneuvoa. Lisäksi pitäisi luoda erikseen kuljettajastandardit ja se, miten siirtyminen työelämässä ratin taakse sujuu.”

”Minun maailmassani ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin että työnantajat hoitavat tämän, kuten Euroopassa noin yleisesti”, sanoo ajokoulutuksesta Ensihoito-AMK -koulutusverkoston puheenjohtaja, ensihoidosta vastaava lehtori Patrik Nyström Arcada-ammattikorkeakoulusta.

”Se on mittava koulutuspaketti. Joutuisimme laittamaan tolkuttomasti rahaa kiinni siihen, että kouluttaisimme sata prosenttia oppilaista, joista kaikki eivät mene ambulanssiin duuniin. Missä he ylläpitävät osaamisensa ja koulutustasonsa, jos eivät käytä ambulanssia päivittäisessä työssään?”

Pääset lukemaan koko jutun, kun kirjaudut digitunnuksilla Pelastustiedon verkkosivuille! Koko juttu myös Pelastustiedossa 3, joka ilmestyy 2.5.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

...

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.

Lue lisää