Tutkimus ja viestintä 29.6.2016

Kaikki lehdet aina vuodesta 1950 nyt arkistossa – rekisteröidy ja lue!

Nämäkin vuosikerrat löytyvät nyt Pelastustiedon verkkosivuilta. Päätoimittaja Esa Aalto on tyytyväinen digitointiurakan päätyttyä.

Nämäkin vuosikerrat löytyvät nyt Pelastustiedon verkkosivuilta. Päätoimittaja Esa Aalto on tyytyväinen digitointiurakan päätyttyä.

Kaksi 50 tonnin kloorivaunua nurin. Todellisen suuronnettomuuden ainekset tasoristeysonnettomuudessa Laukaassa.

Näin otsikoitiin Palontorjunnassa vuonna 1987.

Vuoden 1966 Palontorjunnassa puolestaan palomestari Eino E. Loikala kirjoitti Kymen Vanu Oy -vaahtomuovitehtaan palosta Kouvolassa.

Haluaisitko lukea nämä jutut kokonaisuudessaan? Tai muistatko vuosien varrelta jonkin muun kiinnostavan artikkelin? Nyt voit löytää sen helposti Pelastustiedon verkkosivuilta lehtiarkistosta.

Pelastustieto julkaisi näköislehtinä kaikki vanhat vuosikerrat 1950-2009.

”Kaikkiaan digitoitiin lähes 40 000 ammattilehden sivua. Mittava työ mutkistui hieman loppusuoralla, ja siksi kirjaskannerilla sähköiseen muotoon siirretyt sivut päästään julkaisemaan muutamia kuukausia aiottua myöhemmin. Pahoittelemme tätä, mutta kuten sanontakin kuuluu: hyvää kannattaa odottaa”, päätoimittaja Esa Aalto kertoo.

Laajaan aineistoon on tehty myös tekstintunnistus. Sen avulla aineistosta voi tehdä vapaata tekstinhakua. Jos siis muistat jonkin yksityiskohdan lehtiartikkelista, voit hakea juttua sanahaulla.

”Vanhoja juttuja kysellään aika ajoin toimituksesta. Nyt jokaisella on mahdollisuus etsiä haluamiaan juttuja ja hyödyntää vanhoja lehtiä”, Aalto sanoo.

Digitointihanketta on tukenut Palosuojelurahasto.

Aineistoa pääsee tutkimaan ja lukemaan ensin rekisteröitymällä. Siihen tarvitaan sähköpostiosoite ja salasana. Sen jälkeen pääset niiden avulla kirjautumaan ja lukemaan lehtiarkistoa.

Löydät oikeaan paikkaan klikkaamalla lehtiarkisto-palkkia verkkosivujen oikeassa laidassa. Nautinnollisia ja historiantäyteisiä lukuhetkiä Palontorjunta- ja Pelastustieto-lehtien parissa.

Pelastustiedon lehtiarkisto.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää