Tutkimus ja viestintä 26.8.2015

Tutkimuspäivät keräsi yleisöä – palomiehet puuttuivat

Palotutkimuksen päivät 24.-25. elokuuta keräsi yleisöä, vaikka ajat ovat taloudellisesti tiukat.

Palotutkimuksen päivät 24.-25. elokuuta keräsi yleisöä, vaikka ajat ovat taloudellisesti tiukat.

Noin 130 kiinnostunutta kävi kuulemassa paloalan eri osa-alueiden tuoreimmista tutkimustuloksista Palotutkimuksen päivillä Espoon Hanasaaressa maanantaina ja tiistaina.

PTP2015_ovella

”Normaalisti kävijämäärä jää sadan hujakoille, ja edellinenkin ennätys on tietääkseni noin 120. Panimme kymmenellä paremmaksi”, tapahtuman järjestäjän, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Teija Mankkinen iloitsee.

Mankkinen kertoo, että etukäteen järjestäjät jännittivät, tulisiko paikalle ihmisiä taloudellisesti tiukkana aikana.

”Tämä todistaa, että tapahtumaa pidetään tärkeänä. Lisäksi yrityksien edustajia oli aikaisempaa enemmän. On kiva huomata, että myös yrityselämä kokee päivät hyödylliseksi”, Mankkinen kertoo.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Antti Lallukka kävi Palotutkimuksen päivillä ensimmäistä kertaa. Hänen yleisvaikutelmansa oli positiivinen.

Antti Lallukka kaipaisi päiville lisää kohderyhmäajattelua.
Antti Lallukka kaipaisi päiville lisää kohderyhmäajattelua.

”Oli hyvä, että täällä oli juttua ihan eri vinkkeleistä. Katsomme kuitenkin duuniamme omasta kapeasta sektoristamme. Täällä oli puhujia Aalto-yliopistosta, VTT:ltä ja muualta, mikä oli silmiä avaavaa.”

Esitellyistä tutkimuksista Lallukalle jäivät mieleen erityisesti EU:n kriisinhallintahankkeet PREDICT ja CRISMA.

”Jos niistä vain joskus oikeasti tulee käytettäviä työkaluja, ne ovat järkeviä.”

Hän myöntää, että Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n tutkimukset olivat hetkittäin korkealentoisia, mutta pitää niitäkin tarpeellisina.

Alan väkeä enemmän paikalle

”Olin yllättynyt, että tällaisella foorumilla on näin vähän meidän alan väkeä. Täällä oli enemmän suunnittelutoimiston ihmisiä, vaikka on paljon sellaisia juttuja, jotka kuuluvat joka ikiseen kahvipöytään paloasemillakin. Se onkin markkinointikysymys Palotutkimusraadille”, Lallukka sanoo.

Lallukan mielestä ohjelma olisi kaivannut enemmän selkeyttä.

”Siellä oli Skellefteå-mallia ja vauriopuujuttua, jotka taas ovat aika kaukana VTT:n hommista. Pitäisikö toinen päivä pyhittää suunnittelijoille ja toinen alalle, vähän miettiä kohderyhmiä?” hän kysyy.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jarkko Jäntti on käynyt Palotutkimuksen päivillä niin taustavoimien kuin yleisön roolissa aikaisempinakin vuosina.

Jarkko Jäntin mielestä Palotutkimuksen päivät on ottanut askeleen tieteellisempään suuntaan.
Jarkko Jäntin mielestä Palotutkimuksen päivät on ottanut askeleen tieteellisempään suuntaan.

”Ehkä nyt osaltaan palattiin sinne vaikeammin palomiehen ymmärrettäviin kaavoihin ja tutkimukseen, simulointia oli paljon. Myös mielenkiintoisia uusia avauksia oli, kuten varautumisen mallintaminen. Niistä osuuksista ainakin nautin.”

Myös Jäntti olisi kaivannut paikalle enemmän operatiivista työtä tekeviä.

”Olisi hyvä, että täällä olisi enemmänkin palomiehiä paikan päällä, koska vain luettuna tutkimusartikkelit voivat olla luotaantyöntävä niille, jotka eivät ole perehtyneet asiaan.”

Hän näkee, että myös palomiesten pitäisi ymmärtää esimerkiksi VTT:n tutkimuskaavojen päälle.

”Maailma muuttuu, ja meidän palomiestenkin pitäisi muuttua sen mukana. Ei sitä kannata ruveta sensuroimaankaan sen takia, että meidän on vähän vaikeampi ymmärtää. Kun selitetään, miten kaavat näkyvät oikeassa maailmassa, kyllä se sitä ymmärrystäkin parantaa.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää