Pelastustieto blogi 2.9.2015

Mikä mättää pohjoisen turvallisuuskulttuurissa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tuli tapaturmien ehkäisyn verkostokirje. Syyskuinen tervehdys sisälsi tuoreinta tutkimustietoa tapaturmista. THL oli tilastoinut, että Itä- ja Pohjois-Suomessa sattuu enemmän sairaalan vuodeosastohoitoja vaativia tapaturmia kuin Etelä-Suomessa.

Tilastojen kyljessä on tiedote, jossa kerrotaan muun muassa, että eroja selittävät esimerkiksi väestörakenne ja paikalliset hoitokäytännöt sekä alueella vallitseva yleinen turvallisuuskulttuuri.

Harvaan asutuilla alueilla asuu enemmän ikäihmisiä. Heille sattuu useammin erilaisia tapaturmia, jotka myös vaativat enemmän hoitoa.

Mutta mitä tarkoittaa vallitseva yleinen turvallisuuskulttuuri? Siihen ei suoralta kädeltä osattu THL:sta antaa vastausta, vaikka se tiedotteeseen on kirjoitettu. Miten siis yleinen turvallisuuskulttuuri eroaa Itä- ja Pohjois-Suomessa verrattuna eteläisiin osiin maata? Kun puutteet turvallisuuskulttuurissa yksilöidään, niihin on helpompaa tehdä paikallistasolla tarvittavat korjausliikkeet.

Pakolaiskeskus ja pelastustoimen vaatimukset

Pakolaistilanne on räjähtämässä käsiin koko Euroopassa. Uutiskuvat esimerkiksi Budapestin rautatieasemalta ovat ikävää katseltavaa.

Myös Suomeen on tulossa entistä enemmän pakolaisia. Heitä tulee jo nyt niin paljon, että Turussa on pitänyt järjestää telttamajoitus.

Vastaanottokeskuksia yritetään löytää kunnista. Esimerkiksi varakas Espoo jo ilmoitti, ettei löydy. Forssa kielsi majoittamisen pari vuotta tyhjillään olleeseen hotelliin. Kotikunnassani Vihdissä käyttöä vailla on ollut jonkin aikaa Hopeaniemen virkistyskeskus. Kunnanhallitus suostuu majoittamaan sinne pakolaisia vain väliaikaisesti. Kunnan internet-sivulla perusteluna on muun muassa pelastustoimen vaatimukset. Kuka lie pienen nettiuutisen kirjoittanut, sillä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta ei ole toistaiseksi löytynyt virkamiestä, jolta olisi saatu moinen vaatimus? Paikallislehti kertoo myös, ettei kunnanhallituksessa toimiva pelastuslaitoksen virkamies ole kyseistä perustelua antanut.

Esa Aalto
päätoimittaja

Jaa artikkeli

Lue lisää