Ensihoito 22.4.2022

Vuoden ensihoitaja vaalii työhyvinvointia: ”Jos sensitiivisyys työssä katoaa, vaarana on kiihtyvä noidankehä”

Vuoden ensihoitaja 2022 Heikki Lampinen työskentelee Satakunnan sairaanhoitopiirin kenttäjohtajana. Puolet hänen työajastaan kuluu hankkeissa.

Vuoden ensihoitaja 2022 Heikki Lampinen työskentelee Satakunnan sairaanhoitopiirin kenttäjohtajana. Puolet hänen työajastaan kuluu hankkeissa.

Heikki Lampinen on Vuoden ensihoitaja 2022. Hän on kiireettömien ensihoitotehtävien ja työhyvinvoinnin kehittäjä. 

Porilainen Heikki Lampinen, 44, on Vuoden ensihoitaja 2022. Hän on työskennellyt hankkeissa, jotka kehittävät kiireettömien ensihoitotehtävien hoitoa Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella. 

”Parasta hanketyössä on yhdessä tekeminen ja asiantuntijuuden jakaminen. Joissakin asioissa olen ollut vetovastuussakin, mutta ympärillä on aina ollut myös kattava asiantuntijayhteisö. Yksin ei ole tarvinnut tehdä mitään.”

Combilanssi konkreettinen näyte

Lampinen on ollut kehittämässä ensihoitajalla ja geriatriaan perehtyneellä sairaanhoitajalla miehitettyä Combilanssi-yksikköä sekä ensihoidon tilannekeskuksessa käsiteltävien kiireettömien ensihoitotehtävien käsittelyä. 

Combilanssi kuuluu jo Porin alueen palveluihin, pilottiin se on edennyt Raumalla.

”Yksikkö halutaan levittää koko hyvinvointialueen kattavaksi palveluksi. Se on saanut mielipidemittauksissa asiakkailta poikkeuksetta hyvää palautetta”, Lampinen kertoo. 

”Combilanssissa ja tilannekeskuksessa työskennellään työnkierrossa, jolloin kenttätyöstä tuleva näkemys tukee koko ajan myös tilannekeskuksen pelisilmää. Toimintaan on kirjoitettu tarkat ohjeet, mutta niistä voidaan joustaa. Esimerkiksi A-tehtävälle hälytetty Combilanssi on hoitanut tehtäviä yhdessä lääkäriyksikön kanssa ilman lisäapua.”

Kuormittavia tilanteita

Työhyvinvointi, työssäjaksaminen ja kuormittavien tilanteiden purkujärjestelmä ensihoitajille ovat niin ikään olleet Lampisen työpöydällä. Toistaiseksi purkukeskusteluiden määrä on kasvanut vain pienin askelin.

”Haasteena on tilanteiden tunnistaminen, niihin puuttuminen ja avun tarjoaminen. Purkukeskustelu on jo kuitenkin käsitteenä tuttu, kun vertaa tilannetta 2000-luvun alkuun.”

Ensihoitaja laittaa persoonaa myöten itsensä peliin auttaessaan ihmisiä. Tilanteet ovatkin ajoittain hyvin raadollisia ja inhimillisyys on koetuksella. Jos ensihoitajan tietty sensitiivisyys katoaa työn kuormittavuuden alle, vaarana on kiihtyvä noidankehä, Lampinen sanoo.

Jos olisit henkisen hyvinvoinnin diktaattori, mitä tekisit?

”Soisin kaikille ensihoitotyötä tekeville aktiivisen palautejärjestelmän tehdystä työstä. Tämän lisäksi mahdollistaisin kaikille työnohjauksen, mikä toimii hyvänä profylaksiana työn kuormittavuuden säätelyssä. Tarjoaisin välittömän purun mahdollisuutta tarpeen mukaan.”

”Lisäksi pakottaisin kaikki noudattamaan vastuullisen työkäyttäytymisen mallia. Myös kuulluksi tulemisen mahdollisuus puolin ja toisin olisi pakollista. Esihenkilöiltä edellyttäisin tunneälyn ominaisuutta. ”

”Positiivisellakin tyypillä voi olla se huono päivä, mikä tulisi osata tunnistaa. Varhaisen puuttumisen malli tulisi pakolliseksi”, Lampinen päättää. 

Teksti: Marko Partanen

Kuva: Henri Peltonen

Lue lisää