Ulkomailta 23.2.2020

Rakennusteline romahti, uhri jäi puristuksiin

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 3/2018.

Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 3/2018.

Amsterdam (Hollanti). Rakennusteline romahti ja telineellä ollut työntekijä jäi puristukseen. ”Perillä näimme, että kahden 20 metrin korkuisen siilon väliin oli pystytetty portaikko. Portaikon yläosa oli romahtanut ja noin 12 metrin korkeudella näkyivät miehen jalat”, pelastusyksikön esimies Marijn de Groot kertoo.

Romahdusvaaran takia portaikkoa ei voinut käyttää. Esimies nousi nostolava-auton korissa lähelle miestä. ”Uhri oli jossain valtavan putki- ja lautakasan keskellä”, de Groot kertoo.

Hän neuvotteli kollegansa Patrick Potsin ja pelastustoiminnan johtajan Bob van Straatenin kanssa. ”Seisoimme neljän metrin turvaetäisyydellä portaikosta. Mietimme, kuinka saamme miehen pelastettua kasasta. Emme pystyneet tekemään suunnitelmaa. Sidoimme putkia ja lautoja kiristyshihnoilla paketeiksi. Tällä tavalla muodostimme uhrin ympärille turvallisen työskentelyalueen”, de Groot kertoo.

Uhri riippui vatsallaan telineen kulmaliitoksesta. Hartioiden ja lantion päällä oli putkikasa. Hänen jalkansa olivat oudosti vääntyneinä puristuksessa kahden putken välissä.

”Päätimme työntää miehen päällä olevan kasan pois. Se onnistui. Sairaankuljettajien mielestä uhri piti saada mahdollisimman nopeasti ambulanssiin, koska hänellä saattoi olla sisäisiä verenvuotoja. Ymmärsimme, että jos emme saa häntä pian alas, jalat joudutaan ehkä amputoimaan”, de Groot kertoo.

”Juttelimme jatkuvasti hänen kanssaan johtaaksemme hänen huomionsa pois siitä, mitä teimme.” Kylmän sateen vaikutuksesta uhrin ruumiinlämpö laski.

”Tiesimme, että jos katkaisemme ne putket, joiden välissä hän on, kasa romahtaa. Meidän oli pidettävä rakennelma paikallaan. Pala palalta katkoimme putkia, joiden välissä hänen jalkansa olivat. Onnistuimme vetämään hänen oikean jalkansa irti. Kohotimme ja vedimme häntä varovasti. Se oli vaikeaa, mutta viimein saimme hänet irti. Mies ilahtui, kun laskimme hänet paareille”, de Groot kertoo.

Pelastaminen kesti kaksi ja puoli tuntia. ”Kuulimme iloksemme, että hän selvisi, vaikka hänellä murtumia lantiossa ja selässä sekä pari kylkiluuta poikki. Työnantaja kertoi, että mies oli päässyt kotiin. Parin viikon kuluttua hän tuli paloasemalle leivonnaisten kanssa. Hänellä oli satumainen onni.”

Teksti: Jildou Visser
Brand en Brandweer 3/2018
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää