112-sovelluksen kautta on tehty jo yli 500 hätäilmoitusta.
Uusi 112 Suomi –hätäpuhelusovellus on otettu pääosin positiivisesti vastaan.
Kysymyksiä on kuitenkin herättänyt esimerkiksi sovelluksen toimivuus katvealueilla, paikannustoiminto sekä sovelluksen suuri virrankulutus. Esimerkiksi Savon Sanomien toimittaja kirjoitti aiheesta kommentissaan.
Digian julkishallinnon toimialajohtaja Sami Rantanen vastaa kritiikkiin kertomalla, että sovelluksen paikannus toimii myös silloin, kun datayhteys ei ole saatavilla, sillä paikkatietojen välittäminen hätäkeskukselle perustuu satelliittipaikannusjärjestelmään eli GPS:ään.
Vaikka hätäilmoitus tehtäisiin katvealueella, jossa puhelimen nettiyhteys ei toimi, GPS yleensä toimii. Silloin soittaja voi kertoa hätäkeskukselle olinpaikkansa koordinaatit, jotka sovellus ilmoittaa hänelle joka tapauksessa.
”Paikkatiedon automaattinen välitys ei silloin toimi, jos dataverkko ei toimi, mutta GPS toimii kuitenkin pääsääntöisesti kaikkialla”, Rantanen tiivistää.
GPS-signaalin vahvuus vaihtelee soittajan olinpaikasta riippuen.
”Kyllähän GPS satelliitin kautta tulee kaikkialle, paitsi jos soittaja esimerkiksi on rakennuksen sisällä, jolloin GPS-signaali ei ole vahva eikä siis tarkka.”
Jos kännykän nettiyhteys toimii, hätäilmoituksen tekijän sijaintitiedot välittyvät hätäkeskukselle automaattisesti.
Jos sovellus ei jostain syystä toimi, hätäkeskuksella on kuitenkin käytössä aikaisempi paikannusjärjestelmä, joka perustuu tukiasemien kautta tehtävään mittaukseen.
”Tämä ei kuitenkaan ole yhtä tarkka kuin GPS:ään perustuva paikannus, ja ainahan soittaja voi myös kertoa puhelimessa osoitteensa niin tarkasti kuin sen tietää”, Rantanen sanoo.
Koordinaateista hyötyä varsinkin merellä
Sovellus myös vaatii puhelimen paikannustietojen päällä pitämistä, mikä voi tuntua joistakin kansalaisista epäilyttävältä. Rantanen kuitenkin vakuuttaa, että sovelluksella ei seurata ketään. Paikkatietoja käytetään ainoastaan silloin, kun sovellus on käytössä.
”Jotta paikkatieto välittyisi automaattisesti, pitää soittaa hätäpuhelu sovelluksen kautta. Silloinhan se on päällä. Muuten paikannustoimintoa ei tarvitse ollenkaan pitää päällä.”
Sovellus on saanut arvostelua myös korkeasta virrankulutuksestaan. Rantasen mukaan sovelluksen uusin versio ei kuluta virtaa niin paljon kuin aikaisempi. Virtaa kulutti paikannustoiminto, joka vanhemmissa kännyköissä jäi päälle, mikäli sovellusta ei suljettu.
”Nykyisessä versiossa paikkatieto haetaan vain, kun sovellusta käytetään. Jos sovellus jää taustalle auki, se ei kuluta virtaa. Suurin osa uudemmista puhelimista osaa itse sulkea paikannustoiminnon. Kun sovellus ei ole päällä, se ei ota GPS:ään yhteyttä.”
Rantasen mukaan sovelluksen kertomista koordinaateista on hyötyä varsinkin meripelastuksessa.
”Meripelastuksessa tarkoilla koordinaateilla on oikeasti paljon merkitystä. Esimerkiksi ’kaksi kilometriä Hangosta koilliseen’ ei vielä kerro pelastajille paljoakaan.”
112 Suomi –sovellusta on ladattu lähes 130 000 kertaa ja sillä on tehty hätäilmoitus reilut 500 kertaa.
Sovelluksen uusi versio on ladattavissa Windows-, Android- ja iOS –puhelinten lisäksi Jolla-puhelimiin.
Pelastustiedon aikaisempi juttu aiheesta.
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Hätäkeskuslaitos