Kainuu lisäsi päiväaikaisia ja vähensi yöaikaisia yksiköitä. Järjestelyllä vähennettiin 1,5 jatkuvasti päivystävää hoitoyksikköä. Ensihoitopalvelua tuottaa terveystoimen lisäksi Med Group.
Kainuun ensihoito oli tiennäyttäjänä, kun alueella käynnistyi maakuntavetoinen ensihoitopalvelu vuonna 2005. Tuolloin alueen ensihoito siirtyi kokonaisuudessaan maakuntavetoisen terveystoimen järjestämäksi ja tuottamaksi.
Maakuntiin perustuvat hyvinvointialueet kattoivat koko maan parikymmentä vuotta myöhemmin. Samalla, kun Suomi lohkottiin hyvinvointialueiksi, ryhdyttiin kovalla äänellä puhumaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen rahoitusvajeesta. Kainuussa ahdinkoa lisäsi vuoden 2022 lopulla maksetut palkkaharmonisaatiot, jotka viiden vuoden takautuvina maksuina teki budjettiin 10,2 miljoonan euron loven.
”Tästä johtuen emme kyenneet enää pitämään senhetkistä palvelua ilman lisärahoitusta ja henkilöstön lisäystä. Sitä ei annettu, vaan hyvinvointialueen hallitus velvoitti meidät etsimään taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävän vaihtoehdon ensihoidon järjestämismalliksi”, Kainuun ensihoitopäällikkö Jukka Angerman sanoo
Hänen mukaansa henkilöstö on ollut suunnittelussa mukana lähes kuukausittain aiheesta pidetyissä henkilöstöinfoissa, joissa kaikilta on pyydetty kehitysideoita ja säästöhdotuksia. Lopulta rahoitukseen syntynyt lovi tilkittiin vähentämällä palvelusta 1,5 ensihoitoyksikköä.
Päivävalmius paranee silti
Puolentoista yksikön kokoinen säästö tehtiin vähentämällä alueen jatkuvasti päivystäviä hoitotason yksiköitä. Aiemmin niitä oli 10-12, uuden säästökuurin jälkeen yhdeksän.
Jatkuvasti päivystävien hoitoyksiköiden vähentämisestä syntynyttä aukkoa kompensoitiin perustamalla neljä osa-aikaista, aamuseitsemästä iltayhdeksään päivystävää perustason yksikköä.
”Päivävalmius siis paranee ja yön ajalta laskemme valmiutta. Tehtävämme ovatkin tilastojen mukaan suurelta osin päivisin”, Angerman sanoo.
Kustannuksia alas kilpailutuksella
Neljän osa-aikaisen yksikön osalta järjestettiin kilpailutus, jonka voitti Med Group ensihoitopalvelu. Yrityksessä otettiin ilolla vastaan se, että yksityiset palveluntuottajat pääsivät vastaamaan tarjouspyyntöön, joka koski palvelua hätäkeskuksen alaisista tehtävistä. Med Groupin ensihoidon liiketoimintajohtaja Laura Riskin mukaan tämän kaltainen kilpailutus ei ole tähän maailman aikaan tyypillistä.
”Olimme tyytyväisiä, että se avautui. He hakivat kustannuksiin perustuvaa kumppanuutta ja tekivät hankinnan neuvottelumenettelyllä, jossa ensin kuvattiin ja keskusteltiin kilpailutettava palvelu ja sitten annettiin tarkennettu tarjouspyyntö. Arvostamme Kainuun keskustelua ja halua rakentaa kumppanuutta”, Riski sanoo.
Keskustelu on jatkunut yhteistyöpalavereissa viikoittain sen jälkeen, kun viiden vuoden ja kahden yksittäisen optiovuoden mittaisesta palvelusta sovittiin. Ensimmäinen Med Group -yksikkö aloitti Sotkamossa kesäkuussa, loput yksiköt aloittavat syyskuussa Kuhmossa, Kajaanissa ja Suomussalmella.
”Paikalliset ovat kauttaaltaan olleet hyvin ottamassa meitä vastaan. Asemat ovat löytyneet helposti ja asiat on saatu ratkaistua. Koemme vastaanoton lämpimäksi, vaikka tiedämme, että tilanne on haastava”, Riski sanoo.
Hän uskoo, että Med Group tarjoaa Kainuuseen toiset vahvat hartiat tuottamaan ensihoitopalvelua.
Myös kotisairaalan tukitehtäviä
Med Groupin yksiköt tulevat hoitamaan myös kotisairaalan tukitehtäviä, joita ei vielä kovin tarkasti ole määritelty.
Syksystä 2023 alkaen Kainuussa on toiminut ensihoidon tilannekeskus, joka käsittelee pääasiassa 116117-puheluita ja D-tehtäviä.
”Palvelun ollessa käynnissä ensihoidolle tulleista D-tehtävistä noin puolet on hoidettu muulla tavalla kuin ensihoitoyksikön toimesta”, Angerman sanoo.
Teksti Marko Partanen
Kuva Dimitri Lisitsyn