Ensihoito 8.8.2024

PIIPAA-stipendit jaettiin kolmannen kerran

Paramedic International Innovation Practice Acknowledgement Award eli PIIPAA-stipendi jaettiin kolmannen kerran keväällä 2024. Stipendihakemuksia tuli 12, mutta muutamat niistä kohdistuivat samoihin henkilöihin. Lopulta kahdeksan kriteeristöön sopivaa hakemusta päätyi valintaraadille, joka koostuu viidestä ensihoidon konkarista, jotka toimivat eri osa-alueilla ympäri Suomea. Ennen valintaraadille tuloa hakemuksista poistetaan tunnistetiedot, kuten ehdokkaan nimi, koulua ja toiminta-alue.

Ehdokkaiden oppilaitokset:
-Metropolia AMK:lta (25 %)
-Turun AMK:lta (12.5 %)
-LAB AMK:lta (25 %)
-OAMK:lta (12.5 %)
-XAMK:lta (25 %)

Ehdottajat:
-Opettaja 3 kpl
-Työkaveri 3 kpl
-Muu 3 kpl
-Harjoittelun ohjaaja 2 kpl

PIIPAA-stipendi myönnettiin Aleksi Mehtoselle (XAMK AMK), Sofia Ruusulle (Metropolia AMK) ja Hilja Metsistölle (Turun AMK). Stipendin saajat palkittiin 350 euron rahapalkinnolla, FinnEM25-konferenssilipulla ja Pelastustieto-lehden vuosikerralla.

Sofia Ruusu.

Sofia Ruusu – KV- ja MT-asialla

Sofia Ruusu on Espoosta kotoisin ja hän on valmistunut äskettäin ensihoitaja AMK:ksi Metropoliasta. Hakemuksissa Ruusun kerrottiin olevan aktiivinen, rohkea ja hyvällä asenteella varustettu.
Ruusun kiinnostus hoitotyöhön valkeni pian lukio-opintojen jälkeen.
”Halusin selvittää, onko hoitotyö minua varten ja päädyin laitoshuoltajaksi Jorvin sairaalan leikkaus- ja anestesiaosastolle”, kertoo Ruusu.
Ihmisten hoitamisen lisäksi Ruusu työskenteli myös hoitaja-apulaisena eläinlääkäriasemalla. 

Käydyt ensiapukurssit ja ensiapupäivystäjänä työskentely yleisötapahtumissa innosti häntä hakemaan jatko-opintoihin. 
”Ensihoito ammattina rupesi kiinnostamaan ja päätin hakea opiskelemaan. Olen edelleen päätöksestäni onnellinen, koska tämä ammatti tuntuu tällä hetkellä juuri oikealta”, kertoo Ruusu.

”Otan palautetta vastaan ja käytän sitä parantaakseni suoritustani.”

Opiskelun yhteydessä Ruusu pysyi aktiivisena erilaisten projektien suunnittelussa ja toteutuksessa. Rohkeus on Ruusun mukaan karttunut tekemisen myötä. Ruusu kuvailee innostuvansa uusista haasteita ja pääsystä asioihin osalliseksi. 
”Opintojen viimeisenä vuonna sain olla mukana valmistelemassa viranomaisyhteistyössä toteutettua suuronnettomuusharjoitusta, mikä oli ainutlaatuinen oppimiskokemus ja antoi onnistumisen tunteen koko luokalle”, kertoo Ruusu. 

Avoimena pysyminen ja jatkuva oppiminen on ominaista Ruusulle. 
”Ihan uran alkutaipaleellahan tässä ollaan, mutta koen vahvuudekseni jatkuvan oppimishalun ja aidon kiinnostuksen alaa kohtaan. Pyrin jatkuvasti kehittymään, otan palautetta vastaan ja käytän sitä parantaakseni suoritustani ja edistääkseni ammatillista osaamistani. Ensihoidon parhaimpiin puoliin kuuluu sen moninaisuus ja se, että ikinä ei tiedä, mitä päivä tuo tullessaan tai millaisia ongelmia potilailla voi olla”, lisää Ruusu.

Stipendi tuli yllätyksenä

Valmistumispäivänä Ruusu sai kuulla saavansa PIIPAA-stipendin. Yllätys oli melkoinen, sillä hän ei ollut varma, kuuliko oikeasti nimensä palkittujen seassa. 
”Tiesin kyseisen stipendin olemassaolosta, mutta silti olo oli häkeltynyt, nöyrä ja kiitollinen – ehkä myös hitusen ammattiylpeä. Tunsin samalla suurta arvostusta ja kiitollisuutta kaikista aktiivisista ja motivoituneista opiskelijakavereistani, huippuopettajista sekä harjoittelujakson ohjaajista. Heidän ansiostaan olen kehittynyt ammatillisesti sekä arvostukseni ja kiinnostukseni tätä työtä kohtaan on kasvanut merkittävästi”, kertoo Ruusu. 

Psykoosipotilaan kohtaaminen opinnäytetyönä

Mielenterveyspotilaiden määrä on ensihoidossa kasvanut, joten aihe kyseiselle opinnäytetyölle on ajankohtainen ja tärkeä. Ruusu kertoo, että opinnäytetyön aiheen valintaan ja selkeään visioon vaikutti muutamien hänen luokkakavereidensa aiempi työkokemus aihepiiristä. 
”Psykoosipotilaan kohtaaminen voi olla haastavaa kokeneellekin ensihoitajalle. Koulullamme on käytössä hyvä simulaatioympäristö, joka oli meille jo hyväksi todettu oppimismenetelmä, joten päädyimme hyödyntämään sitä. Loimme simulaatiopäivän psykoosipotilaan kohtaamisesta yhdistäen simulaatioharjoittelun teoriaan. Tavoitteena oli kehittää simulaatioita, joita ei aiemmin ollut tarjolla ja jotka voisivat toimia arvokkaana oppimismateriaalina tuleville ensihoitajille”, kuvailee Ruusu.

Kansainvälisyys kiinnosti jo lukiossa

Ruusu vietti lukiossa vuoden vaihto-oppilaana Kiinassa. Ensihoitaja AMK -opintojen yhteydessä Ruusu osallistui kansainväliseen Erasmus Blended -ohjelmaan, joka tarjosi erinomaisen mahdollisuuden tutustua Unkarin paikalliseen terveydenhuoltoon ja ensihoitojärjestelmään.
”Matkalla tapasin myös terveysalan opiskelijoita muista Euroopan maista, mikä mahdollisti ajatusten ja kokemusten vaihdon terveydenhuollon käytännöistä eri maissa. Kansainvälinen kokemus auttaa ymmärtämään ja arvostamaan suomalaista terveydenhuoltoa ja laadukasta koulutusta, vaikka tietysti kaikilla järjestelmillä on omat haasteensa. Minulle kokemus avarsi näkökulmaa erilaisille kulttuureille ja tavoille, mikä rikastuttaa omaa ammattitaitoa ja laajentaa ymmärrystä siitä, miten työtä voidaan tehdä eri ympäristöissä”, kertoo Ruusu.

Töihin heti valmistumisen jälkeen

Ruusu työllistyi heti toukokuun valmistumisen jälkeen. Tällä hetkellä hän työskentelee vuosilomasijaisena Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Ruusun voi myös bongata RRMT-ensiapupalveluita tuottavan yrityksen liiveistä erilaisista yleisötapahtumista. 
”Kesälomille ei siis vielä tänä kesänä ole aikaa. Jatko-opinnot ovat tietysti kiikarissa, kunhan ensiksi pääsen näistä leipätöistä perille ja saan kerrytettyä kokemusta. Alumniksi kerkesin jo kuitenkin ilmoittautua”, kertoo Ruusu.

Aleksi Mehtonen.

Aleksi Mehtonen  – ensihoidon virtuaalinen sanansaattaja

Aleksi Mehtonen on kotoisin Etelä-Suomesta, hän työskentelee omin sanoin ”kesähessuna” Kymeenlaakson hyvinvointialueen ensihoidossa. Aikaisemmalta ammatiltaan Mehtonen on media- sekä valokuvausalan yrittäjä. Mehtosen on voinut bongata useasta sosiaalisen median lähteestä, kuten @EHaleksin tai @Emergency_Medicine_Camp -somekanavista. Mehtonen on valmistumassa ensihoitaja AMK:ksi Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulusta (XAMK) syksyllä 2024.

Stipendin luovutus luokan edessä

Mehtoselle luovutettiin PIIPAA-stipendi luokan edessä XAMK:n opettajien toimesta simulaatiopäivien päätteeksi. 
”Stipendi tuli täysin yllätyksenä ja kun kävelin ryhmän eteen vastaanottamaan stipendiä, syke löi kahtasataa. Harvemmin on tullut elämän varrella stipendejä tai tunnustuksia vastaan, niin tuntuihan se todella hyvältä”, kertoo Mehtonen.

Ensihoito vei monitaiturin opintojen äärelle

Mehtosta kuvailtiin hakemuksissa monitaiturina ja innokkaasti kaikessa mukana olevana henkilönä. 
”Olen aina ollut monessa menossa mukana ja yleensä innostun minua kiinnostavasti asioista välillä jopa liikaakin. Paneudun syvällisesti asioihin ja hankin kaiken mahdollisen tiedon, mitä saan käsiini. Tällä tavalla olen oppinut todella paljon sekä päässyt tekemään sekä kokemaan monenlaisia asioita”, kertoo Mehtonen.

Alana ensihoito on kiinnostanut Mehtosta jo pitkään. 
”Olin jo hakemassa ensihoitoon noin 10 vuotta sitten, mutta silloin yrittäjyys sekä muut mahdollisuudet menivät edelle. Koen, että kokemukseni yrittäjänä on kasvattanut minua moniosaajana, koska yrittäjyys vaatii monien osien hallintaa sekä opettelua”, kuvailee Mehtonen.

”Koen, että omalla toiminnalla ja hyvällä asenteella voi vaikuttaa oman työn kiinnostukseen.”

XAMK:n edustajat kuvailevatkin, että Mehtonen toimii moitteettomasti ryhmän yhteyshenkilönä ja on aina auttanut koulun edustajia hyödyntämällä hänen aikaisempaa uraansa valokuvauksen/videotuotantojen parissa.

Ensihoito motivoi Mehtosta. Hän kertoo, että työn monipuolisuus, ihmisten auttaminen sekä loputon opiskelu ja kehittymisen mahdollisuus tuo arvokkuutta työhön. 
”Koen, että omalla toiminnalla ja hyvällä asenteella voi vaikuttaa oman työn kiinnostukseen sekä mihin suuntaan viet omaa työtäsi sekä ammattitaitoa”, lisää Mehtonen.

Meri ja koulutus lähellä sydäntä

Mehtosta kuvataan innokkaana kouluttajan ilosanoman viejänä. Mehtonen on opintojen ohella osallistunut innokkaasti erilaisiin kursseihin kuten Emergency Medicine Campeihin ja EUSIM-kursseihin. Hän myös kouluttaa aktiivisesti ammattilaisia EMC Fight Club -tiimin mukana. Mehtosen ehdottaja ylistää stipendin saajan pedagogisia taitoja, mitkä pysyvät vankkana vähäisestä kokemuksesta huolimatta. ”Aleksi loistaa rauhallisuudellaan ja pystyy varmuudella ohjaamaan mitä vain simulaatiota”, kuvailee ehdottaja.

Ensihoidon lisäksi Mehtonen on toiminut intohimoisesti meripelastustoiminnassa. Mehtonen ajautui vapaaehtoiseksi meripelastuksen piiriin viisi vuotta sitten. Matka alkoi Porvoon yhdistyksessä, mutta myöhemmin Mehtonen siirtyi Kotkan Meripelastusyhdistykseen.
”Siirtymiseen oli monia syitä, mutta päällimmäisenä vaikutti yhdistyksen toiminta ensivasteyksikkönä merialueella, mikä kiinnostaa ensihoitajaksi pyrkivää”, kuvailee Mehtonen. 

Meripelastustoiminta on antanut Mehtoselle paljon oppia sekä kokemusta potilaan kohtaamisesta ja moniviranomaistoiminnasta sekä hoitamisesta Kymeenlaakson ensihoitajien ja merivartioston kanssa. ”Erityisesti mieleen ovat jääneet potilaan evakuoinnit veneistä tai liukkailta rantakiviltä, jolloin korostuu saumaton yhteistyö sekä kommunikaatio”, kertoo Mehtonen.

Mehtonen suositteleekin kaikille ensihoitajille, sairaanhoitajille sekä lääkäreille tutustumista meripelastusyhdistyksen toimintaan.
”Mukaan harrastukseen pääsee yleensä nopeasti, ainakin Kotkan yhdistyksessä. Etsimme jatkuvasti uusia aktiiveja yhdistykseemme”, mainitsee Mehtonen.

Ulkomaan opinnot kiinnostavat 

Mehtonen on valmistumassa XAMK:sta syksyllä 2024. Kesä on mennyt kesäsijaisena Kymenlaakson hyvinvointialueella. Opinnäytetyökin on hyvässä vauhdissa, ja aiheena on ensihoidon kliininen päätöksenteko. Mehtonen kertoo, että haluaa valmistumisensa jälkeen työskennellä ensihoidossa ja kehittyä ammattilaisena. Kehittymisen halu ei lopu nykyisestä tutkinnosta valmistumiseen, vaan jatko-opinnot kiinnostavat. 
”Tulevaisuudessa haluan kouluttautua lisää niin Suomessa kuin mahdollisesti ulkomailla. Lisäksi haluan kehittyä kouluttajana ja olisikin hienoa, että tuleva työni olisi osittain operatiivista toimintaa kentällä sekä kouluttamista”, kertoo Mehtonen.

Hilja Metsistö.

Hilja Metsistö – työtä yhteisön hyväksi

Hilja Metsistö valmistui Turun ammattikorkeakoulusta ensihoitajaksi keväällä 2024. Metsistö on alanvaihtaja, sillä alun perin hän kouluttautui viittomakielen- ja kommunikaation ohjaajaksi. Palo ensihoitoon syntyi isoveljeltä ja hänen jalanjälkiänsä seuraten. Metsistö valmistui aluksi perustason ensihoitajaksi, jonka jälkeen hän hakeutui opiskelemaan ammattikorkeakouluun. 
”Olen työskennellyt aiemmin päivystyksessä, mutta nyt työskentelen kolmatta vuotta Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella. Olen päätynyt unelma-ammattiini, sillä ensihoitajana työskentely on minulle sydämen asia ja joka päivä on kivaa mennä töihin”, kertoo Metsistö.

Tieto stipendistä puhelimitse

Metsistö sai tiedon stipendin saannista puhelimitse vappupäivänä, juuri kun oli viimeistelemässä ystävänsä luona opinnäytetyötään. 
”Kun puhelimeni soi ja sain kuulla tämän ilouutisen. Olin yllättynyt ja otettu tästä kunniasta. Liikutuin onnenkyyneliin saakka, sillä oli niin hienoa saada tunnustusta omasta työpanoksesta”, kertoo Metsistö. 

Ikuinen oppija

Metsistö kuvailee itsensä ystävälliseksi ja hyväntuuliseksi puuhastelijaksi. Hänelle on hyvin luonnollista olla mukana yhteisöllisessä toiminnassa. Häntä on kuvailtu visionääriksi, joka näkee aina mahdollisuuksia ympärillään. Ensihoidon jatkuva kehittymisen mahdollisuus kuitenkin motivoi Metsistöä. 
”Ensihoito on ikuinen oppimisen matka ja aina voi oppia uutta ja tulla paremmaksi. Lisäksi ihmisläheinen työ sopii minulle, sillä minusta on mielenkiintoista päästä kuulemaan erilaisten ihmisten elämäntarinoita. Koen työni merkittäväksi ja arvokkaaksi, kun saan olla ihminen ihmiselle kaikessa yksinkertaisuudessaan”, kertoo Metsistö.

Luokan hyvinvointi lähellä sydäntä

Hakemuksissa Metsistöä kuvailtiin luokan hyvinvoinnin vankkana ylläpitäjänä. Metsistö oli opintojen alusta saakka kaikkien kaveri, ja valikoitui nopeasti luokan edustajaopiskelijaksi. Vaikuttamisen halu kuitenkin vei mennessään. 
”Huomasin, että pystyn omalla toiminnallani vaikuttamaan luokan yhteishenkeen positiivisesti, joten halusin laajentaa vaikuttamisen mahdollisuuksiani koko ensihoidon linjalle ja lopulta laajemmin koulumme koko sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden sektoriin. Olin mukana VIP-opiskelijatoiminnassa eli välittävän ilmapiirin vertaisopiskelijatoiminnassa, jonka päämääränä oli tukea opiskelijoita opinnoissa jaksamisessa ja edistää mielenterveyden hyvinvointia sekä tarvittaessa ohjata kanssaopiskelijat oikeiden tukipalveluiden pariin”, kertoo Metsistö.

”Työelämätoimijat, lehtorit ja koulutuksen hallinto olivat oikeasti kiinnostuneita kuulemaan opiskelijoiden ehdotuksia.”

Työnsarkaa riitti, sillä opintojeni aikana koronavirus vaikutti merkittävästi opiskelijoiden psyykkiseen jaksamiseen ja korkeakouluelämään integroitumiseen. Metsistö toimi reilut kaksi vuotta vertaistuutorina ja oli koko ammattikorkeakoulun edustajiston jäsenenä. 
”Edustajistoon minut valittiin vaaleissa. Viimeisenä opintovuotenani lähdin vielä mukaan ensihoito-, kätilö- ja terveydenhoitajalinjojen yhteiseen kehitystyöryhmään. Olin siellä ensihoitajaopiskelijoiden äänitorvena”, lisää Metsistö. 
Kokemus oli Metsistölle todella antoisa ja hän pääsi konkreettisesti kehittämään koulutusta. ”Työelämätoimijat, lehtorit ja koulutuksen hallinto olivat oikeasti kiinnostuneita kuulemaan opiskelijoiden ehdotuksia, kokemuksia ja monia opiskelijalähtöisiä ideoita lähdettiinkin toteuttamaan”, kertoo Metsistö.

Intoa täynnä valmistumisen jälkeen

Metsistö nousi heti valmistumisen jälkeen perustasolta hoitotasolle Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen ensihoidossa. 
”Paljon minulla on vielä opittavaa, sillä olen vasta urani alkutaipaleella, mutta laadukkaan koulutuksen olen ainakin saanut ja olen päässyt työelämässä oppimaan kokeneilta konkareilta”, lisää Metsistö. 

Metsistö nimitettiin työvuorojaoksensa opiskelijavastaavan pestiin. Opiskelijaohjaus ja sen kehittäminen on lähellä Metsistön sydäntä. 
”Olen intoa täynnä ja valmiina uusiin ensihoitoseikkailuihin! Erityisen iloinen olen opiskelijavastaavan roolista, sillä olen tykännyt opiskelijaohjauksesta ja tässä on minulle sopivasti uutta haastetta. Päämääränäni on tehdä opiskelijaohjauksesta entistäkin laadukkaampaa”, sanoo Metsistö.

Tulevaisuudessa jatko-opinnot kiinnostavat Metsistöä ja jonain päivänä hän pyrkiikin opiskelemaan terveystieteitä yliopistoon. 
”Erityisesti tutkimus- ja kehitystyö kiinnostaa minua, mutta olen myös harkinnut hoitotyön opettajan uraa. Minusta olisi kivaa päästä kertomaan uusille ensihoitajasukupolville ensihoidon ilosanomaa ja opettamaan asiaa, jossa olen itse hyvä ja joka on minulle tärkeää”, kertoo Metsistö.

Opinnäytetyöstä tulossa juttu

Metsistö teki opinnäytetyön yhdessä opiskelijakaverinsa Anette Almgrenin kanssa. Aiheeksi valikoitui harvinainen ensihoidon eettiset ongelmatilanteet, josta on syksyn aikana tulossa juttu Pelastustieto-lehteen.

Mitä haluaisit sanoa ensihoitajaopiskelijoille
tai tuleville stipendikandidaateille?

Sofia Ruusu: Olkaa aktiivisia, aidosti uteliaita ja kyselkää paljon. Mikään oppimiskokemus ei koskaan mene hukkaan. Opiskeluaika on lopulta lyhyt, ja koulu tarjoaa usein sellaisia mahdollisuuksia, joita ei välttämättä pääse toteuttamaan valmistumisen jälkeen. Ottakaa tästä ajasta kaikki irti ja menkää rohkeasti kohti omia tavoitteita.

Aleksi Mehtonen: Mun mielestä on todella hienoa, että myös opiskelijat saavat tunnustuksia! Kannustan ehdottomasti hakemaan sekä myös ehdottamaan opiskelijakollegoita tunnustuksen saajiksi.

Hilja Metsistö: Pitäkää huolta toisistanne ja ennen kaikkea itsestänne! Muistakaa, että valmistumisen jälkeen alkaa todellinen oppimisenpolku. Pysykää alan kehityksen mukana vaalimalla omaa sisäistä motivaatiotanne ja työyhteisönne hyvinvointia. Hyvällä asenteella pääsee pitkälle!

Teksti Dimitri Lisitsyn

Seuraava PIIPAA-stipendin haku avautuu joulukuussa 2024 ja päättyy tammikuussa 2025. Stipendi on tarkoitettu vuonna 2025 valmistuville ensihoitaja AMK -opiskelijoille.
Lue tästä lisää stipendistä.

Sofia Ruusu kotialbumi
Aleksi Mehtonen kotialbumi
Jannika Tiainen (Hilja Metsistön kuva)

Lue lisää