Ensihoito 12.8.2024

Puhdistustapojen suursiivous

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella uusittiin ambulanssin puhdistuskäytännöt.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella uusittiin ambulanssin puhdistuskäytännöt.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen pelastustoimi ja turvallisuuspalvelut toimialan ensihoitaja Anna Korhonen ja ensihoidon vuoromestari Tiia Partanen osuivat reilu kaksi vuotta sitten samaan ambulanssiin päivystämään. 
”Huomasimme Tiian kanssa jynssäävämme ambulanssia tiskiharjoilla puhtaaksi. Olin jo pitkään halunnut päivittää ambulanssin pesukäytännöt 2020-luvulle”, siivoamisesta ja järjestelystä vapaallakin pitävä Korhonen sanoo.
Korhonen ja Partanen halusivat pitää yksiköt puhtaana ja saada niistä turvallisempia niin ensihoitajille kuin potilaillekin. Niin käynnistyi ambulanssin puhdistustapojen suursiivous.

Ammattilainen kertoi miten ja miksi

Korhonen ja Partanen ottivat yhteyttä Kuopin kaupungin ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen omistamaan Servica Oy:öön, joka vastaa maakunnan alueella muun muassa väline- ja laitoshuollosta. 
”Käytössämme ollut ohje oli niin vanha, että näimme paremmaksi tuoda tilalle täysin uuden ohjeen. Halusimme, että siivousalan ammattilainen kertoo meille, miten ambulanssi siivotaan, missä järjestyksessä se tehdään ja millä työvälineillä”, Korhonen sanoo.
Ambulanssin siivouskäytäntöjen uusimisesta aloitettiin projekti, johon toivat asiantuntijuutta Servican Anne Voutilainen ja siivousalan yritys Vileda Professionalin Anne Lähteenmäki.
”Näytimme heille, miten siivoamme ambulanssin, minkä jälkeen he suunnittelivat, miten ja millä välineillä homma kannattaa hoitaa”, Korhonen sanoo.

Anna Korhonen, Anne Lähteenmäki ja Tiia Partanen tekivät Anne Voutilaisen (poissa kuvasta) kanssa uudet ambulanssin puhdistusohjeet.

Ennen meni liikaa pesunestettä

Ensimmäisenä vaihtoon menivät mopit, kuitutaitokset ja pesuaineen käyttötavat. 
”Saimme lattian pesua varten karkean mopin, millä jälki on paljon puhtaampaa kuin ennen. Ennen olimme käyttäneet pesuvesissämme liikaa pesuainetta. Kun pesimme aluksi karkealla mopilla ja pelkällä vedellä, niin lattiasta alkoi nousta vanhoja pesuainejäämiä”, Korhonen kertoo.
Pintojen pyyhkimisessä käytetiin aiemmin kuituliinoja, joissa on vain kaksi käyttöpintaa, kun nykyisissä mikrokuituliinoissa on neljä pintaa.
”Kun olemme opetellut täällä puhdistamaan mikrokuituliinoilla, niin ihmiset ovat vieneet kotiinsakin tästä vinkkejä. Miesensihoitajatkin lähtivät ostamaan kotiinsa mikrokuituliinoja”, Partanen kertoo.

Tietty määrä tiettyä ainetta

Isoin uudistus tuli ambulanssin viikoittaiseen sisäpesuun, jossa koko pelastuslaitoksen käytännöt yhtenäistettiin ja selkiytettiin. Eritetahrat poistetaan Oxivirillä, muutoin käytetään yleispuhdistusainetta, paitsi näyttöpäätteisiin Dilutusta.
Kaikki siivousvälineet ja ohjeet uusittiin.
”Ennen meillä oli vesisanko, jossa on X-määrä vettä ja X-määrä pesunestettä, nyt teemme tarkat liuokset tietystä pesuaineesta, myös rättimäärä on määritelty”, Korhonen kertoo.
Kaikki siivoustarvikkeet löytyvät nyt siivouskärrystä, joka on helppo työntää ambulanssin viereen ja aloittaa siivous.

Näyte ennen puhdistusta.

Näytteet kertovat

Projektin yhteydessä ambulanssissa otettiin näytteet ennen ja jälkeen siivouksen. Näyte osoitti, että puhdistuksen jälkeen tulos oli kiitettävä. Korhosen mukaan se on motivoinut henkilöstöä. Säännöllistä puhtauden testaamista ei kuitenkaan ole, vaikka toimenpiteenä se helppo onkin. 

Näyte puhdistuksen jälkeen.

Koulutusta mutta ei tuputusta

Korhonen ja Partanen halusivat pitää siivousohjeet selkeinä eikä lähteä tuputtamaan asiaa liikaa. Ensihoitajille kerrottiin, että siisteys tuo turvallisuutta sekä se, että miksi siivous kannattaa tehdä juuri valituilla välineillä. Korhonen kiittelee Anne Lähteenmäen panosta henkilöstön koulutuksessa. 
Uusi siivousohje on otettu käyttöön vuoden 2023 alussa. Sen myötä Pohjois-Savon pelastuslaitoksella välineet ovat nyt myös monikäyttöisiä, ekologisia ja kustannustehokkaampia.
”Siivousvälineet ovat siistejä ja siisteissä paikoissa ja eri puhdistuksiin on selkeät ohjeet”, Partanen sanoo.
Korhonen on huomannut ensihoitajien myös pitävän siivousvälineistä eri tavalla huolta, kun ne ovat nyt helposti saatavilla, aina yhdessä paikassa ja he tietävät niistä enemmän.

Kiva siivota oikealla tavalla

Siivouskäytäntöjen omaksuminen lähti käyntiin ensihoitajakohtaisesti nopeammin tai hitaammin.
”Muutos aiheuttaa aina hieman säpinää, mutta alun jälkeen tämä on otettu yhdeksi työksi eikä jupinaa enää kuulu. Jotkut sanovat, että on kiva siivota, kun siivotaan oikealla tavalla, ja tietää, että työpiste on sen jälkeen varmasti puhdas”, Korhonen sanoo.
Hyvillä välineillä siivouskin on mielekkäämpää, vaikka se ei kaikkien suosikkipuuhaa olekaan.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Pohjois-Savon hyvinvointialue

Lue lisää