Ulkomailta 7.9.2024

Ulkomailta: Huoneistopalo levisikin alaspäin betonihormin kautta

”Vaikka liekit ja savu kohoavat, tarkista kaikki leviämissuunnat ennen kuin ilmoitat sammuttaneesi palon.” Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 1–2/2022.

”Vaikka liekit ja savu kohoavat, tarkista kaikki leviämissuunnat ennen kuin ilmoitat sammuttaneesi palon.” Kuvakaappaus: Brand en Brandweer 1–2/2022.

Rotterdam (Hollanti). Päivystävä päällikkö Remeo van Werkhoven ei ollut kokenut tällaista 27-vuotisen palokuntauransa aikana. Matkalla kohteeseen hän sai tietää päivystävältä palomestarilta, että ylimmän kerroksen asuntopalo oli sammutettu ja pelastettua uhria elvytettiin. Muualla rakennuksessa ei havaittu mitään poikkeavaa.

”Palo sammutettiin nopeasti, se ei levinnyt muihin huoneisiin eikä lämpökameran kuvassa ollut kuumia kohtia.” Sitten vesikatossa havaittiin kuuma alue.

”Huippuimurin muoviosat olivat alkaneet kyteä ja tuuli sytytti imurissa liekkipalon. Pelkäsimme, että palo leviää vesikaton lämpöeristeeseen, mutta se saatiin nopeasti rajattua. Sitten useissa alempien kerrosten kylpyhuoneissa ja WC:issä havaittiin samanaikaisesti savua ja syttymiä.

Palon aikana savun alkuperää ei vielä tiedetty, mutta asukkaat täytyi herättää ja evakuoida.” Liikennelaitoksen bussi kuljetti heidät urheiluhalliin.

”Palavia osia putoili betonihormin kautta alas aiheuttaen syttymiä alempien kerrosten asunnoissa. Meidän oli murtauduttava niihin asuntoihin, joiden asukkaat eivät olleet kotonaan. Avasimme seiniin aukkoja, jotta pääsimme käsiksi hormiin.”

Sammutus oli hankalaa ja kesti kauan. Palosta aiheutui asukkaille huomattava haitta. Kaupunki järjesti heille pian tiedotustilaisuuden. ”Oli tärkeää kertoa asukkaille, mitä tapahtui, ja vastata heidän kysymyksiinsä. Samalla saatoimme antaa omakohtaista turvallisuutta koskevia neuvoja.

Tämän palon opetus oli, että jälkitarkastuksesta ei saa tinkiä ja palon leviäminen hormien kautta on otettava huomioon”, päällikkö sanoo.

Teksti: Saskia Ridder
Brand en Brandweer 1–2/2022
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää