Operatiivinen toiminta 18.5.2015

Eläinten pelastamisessa käytetään maalaisjärkeä

Kolostaan pelastettu koira oli tyytyväinen.

Kolostaan pelastettu koira oli tyytyväinen.

”Eläintenpelastamistehtävät poikkeavat suuresti toisistaan, joten niissä toimitaan tapauskohtaisesti ja käytetään maalaisjärkeä”, sanoo ruiskumestari Kalle Hakamäki Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

”Pieneläinten pelastamiseen on varusteena haavi ja isojen eläinten kohdalla käytetään nostoliinoja sekä vinssiä. Kaupunkialueella tyypillisiä tehtäviä ovat kissan tai lintujen pelastaminen, mutta maaseudulla repertuaariin kuuluvat lehmien nostaminen lietealtaasta.”

Hakamäen mukaan osa pelastuslaitoksen miehistöstä on suorittanut eläinten pelastuskurssin Pelastusopistolla. Eläimen pelastaminen saattaa olla erittäin haasteellista pelastushenkilöstölle. Useita satoja kiloja painavan sonnin pelastaminen voi olla pelastajille vaarallinen tehtävä ja toisaalta pieni lemmikkieläin saattaa loukkaantua helposti liian kovakouraisesta käsittelystä.

”Pelastuslain mukaan eläimen pelastaminen rinnastetaan omaisuuden pelastamiseen, mutta eläimiin liittyy niiden omistajilla myös suuri tunnearvo,” Hakamäki painottaa.

Keski-Suomen pelastuslaitos hälytettiin viimeksi eläintenpelastustehtävään Jyväskylän Seppälänkankaalle sunnuntaina. Kaksi suomenlapinkoiraa oli juossut ketun perässä kivilouhikon koloon ja jääneet jumiin sinne. Koirien omistajat yrittivät houkutella lemmikkejään ulos louhikosta usean tunnin ajan, mutta lopulta he hälyttivät palokunnan paikalle.

”Louhikossa oli runsaasti isoja kiviä, joten jouduimme työskentelemään kahden sammutusyksikön voimin,” kertoo pelastustehtävää johtanut ruiskumestari Reijo Oikari Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Kivien siirtely ja kaivaminen kesti noin puolitoista tuntia. Työvälineinä oli lapion ja rautakangen lisäksi vinssi ja hydraulinen levitin.

”Pääsimme äänten perusteella heti alussa oikean onkalon jäljille. Välillä oli hiljaista, mutta sitten taas kuulimme haukuntaa ja osasimme kaivaa oikeaan suuntaan,” Oikari sanoo.

Lopulta koirat pääsivät vahingoittumattomina vapaaksi loukostaan, jossa olivat olleet noin viisi tuntia.

Teksti: Mika Rinne Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Lue lisää