Työturvallisuus 18.11.2024
Facebook (21)

TOKEVA-ohjeet päivitettiin vastaamaan uutta sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohjetta

Pelastustoimen TOKEVA-ohjeet on nyt uudistettu. Pelastustoimen vaarallisten aineiden tilanteiden torjuntaohjeiden kehittäminen (TOKEVA 2024) -hanke päivitti TOKEVA-ohjeet vastaamaan uudistettua sisäministeriön pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoiminnan ohjetta.

”TOKEVA-ohjeiden eri onnettomuustyyppien vaara-aluemääritelmät tarkastettiin, kemikaalisukelluksen suorituskykyvaatimukset määriteltiin ja kemikaalisukeltajan perusvarustusta ja työtapoja tarkennettiin”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jouni Salminen.

Vaara-aluemääritelmät

TOKEVA-ohjeiden graafiset vaara-aluemallit uudistettiin ja niiden havainnollisuutta parannettiin merkitsemällä ne eri väreillä. Uudet vaara-aluekuviot sisältävät välittömän vaaran alueen (tummanpunainen), vaara-alueen (keltainen) ja pelastustoiminta-alueen (vihreä). Vaara-alueet perustuvat Työterveyslaitoksen, VTT:n ja Ilmatieteen laitoksen tekemien laskelmien perusteella arvioituihin leviämismalleihin, jotka johtuvat nesteiden, haihtuvien nesteiden, helposti haihtuvien nesteiden sekä kaasujen nestepuolen ja kaasupuolen vuodoista.

Uudet torjuntaohjeet

Hankkeessa laadittiin viisi uutta torjuntaohjetta (T-ohje) ja kaksi uutta menetelmäohjetta (M-ohje).

Uusista T-ohjeista CBRNE-ohje käsittelee tilanteita, joissa CBRNE-aineita käytetään tahallisesti vahingoittamistarkoituksessa tai niiden uhkaa esiintyy. Neljä muuta uutta T-ohjetta laadittiin vaarallisten aineiden kuljetuslainsäädännön vaarallisuusluokkien tarkemmin määrittelemien luokituskoodien mukaisesti seuraaville aineille: T5.1b Hapettavat aineet, myrkylliset, syövyttävät, T6g Myrkylliset aineet, palavat, syövyttävät, T6h Myrkylliset, torjunta-aineina käytettävät nesteet ja kiinteät aineet, T8e Syövyttävät kiinteät aineet.

”Hankkeen aikana kaikki aiemmat T-ohjeet tarkistettiin ja muokattiin, parantaen niiden sisältöä ja informatiivisuutta muun muassa lisäämällä kunkin aineryhmän yleisimpien aineiden yksityiskohtaisia tietoja”, kertoo Salminen.

Uudet M-ohjeet ovat M4e Kaasupullojen tunnistaminen ja M5a Onnettomuuspaikan eristäminen. Lisäksi tarkastettiin ja muokattiin useita muita M-ohjeita, parantaen niiden laatua ja sisältöä.

TOKEVA-ohjeisiin linkitetyt muut tietolähteet

TOKEVA-ohjeisiin linkitettyjen tärkeiden tietolähteiden linkityksiä on tarkastettu ja korjattu. Linkitettyjä tietolähteitä ovat: Työterveyslaitoksen ylläpitämät OVA-ohjeet (torjuntaohjeet onnettomuusvaaraa aiheuttaville aineille), kansainväliset kemikaalikortit (ICSC, International Chemical Safety Cards), Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) KemiDigi-tietokanta sekä Ilmatieteen laitoksen Escape-leviämismalliohjelma.

TOKEVA on kemikaalitorjunnan tärkein ohje

TOKEVA-ohjeet ovat ensisijaisesti pelastuslaitosten käytössä, ja ne muodostavat tärkeimmän toimintaohjeen vaarallisten aineiden onnettomuustilanteisiin. TOKEVA-ohjeet ovat erittäin keskeisessä roolissa kaikissa Pelastusopiston pelastusalan tutkintojen, erityisesti pelastusalan päällystötutkinnon (AMK) ja alipäällystötutkinnon vaarallisten aineiden opetuksessa sekä vaarallisten aineiden täydennyskoulutuksissa. TOKEVA-ohjetta hyödyntävät myös muun muassa Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, sopimuspalokunnat ja teollisuuspalokunnat.

”Päivitettyjen ohjeiden avulla varmistetaan tehokas ja turvallinen pelastustoiminnan johtaminen vaarallisten aineiden onnettomuustilanteissa”, kertoo Salminen.

Hankkeen rahoittajana toimii Palosuojelurahasto.

Uuteen TOKEVA-ohjeeseen pääset tutustumaan täältä.

Lähde: Pelastusopisto Kuva: Jouni Salminen

Lue lisää