
Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohje on uusittu.
Pelastustoimen toimintavalmiuden uusittu suunnitteluohje ei muuta hyvinvointialueiden pelastustoimen laskennallisen rahoituksen mallia. Rahoituksessa käytettävät kertoimet määräytyvät rahoituslain ja -asetuksen mukaisesti, eli perinteisellä asukaslukuun ja kerrosalaan perustuvalla regressiomallilla. Rahoitusmallia kehitetään parhaillaan valtiovarainministeriön johdolla.
”Hyvinvointialueet arvioivat jatkossakin pelastustoiminnan palveluiden tarpeet sekä suunnittelevat alueiden palvelut paikallisten, alueellisten ja kansallisten riskien ja uhkien mukaisesti, mutta valtakunnallisesti yhdenmukainen malli huomioiden, sanoo pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi sisäministeriön pelastusosastolta.
Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluun ja seurantaan vaikuttaa aiempaa vahvemmin toimintaympäristö- ja riskianalyysityö sekä onnettomuuksien ehkäisytyö. Tavoite on, että toimintavalmiuden suunnittelun dokumentointi sekä toiminnan ja tietojen seuranta on valtakunnallisesti yhdenmukaista.
Pelastustoimen toimintavalmiuden uusittu suunnitteluohje otetaan käyttöön vasta ensi vuoden alussa.
Laajassa yhteistyössä valmisteltu ohje korvaa aiemman ohjeen vuodelta 2012. Sisäministeriön työryhmässä on ollut jäseniä pelastuslaitoksista, aluehallintovirastosta ja Pelastusopistosta, minkä lisäksi valmistelussa kuultiin muita alan asiantuntijoita.
Päivitetyssä ohjeessa on kuvattu suunnittelun eri vaiheet tavanomaisista tehtävistä poikkeusoloihin asti. Ohjeessa on myös kuvattu pelastustoimintaan osallistuvien muodostelmien vähimmäissuorituskykyjä ja muodostelmien toimintavalmiusajoille asetettuja tavoitteita.
Ohjeessa uudistuu toimintavalmiuden suunnitteluun käytettävän riskiruudukon perusta. Pelastustoiminnan toimintavalmiusaikojen tavoitteet riskiruuduittain pysyvät pitkälti samansuuruisina.
”Uusi riskiruudukko perustuu suurelta osin onnettomuushistoriaan, mutta ruudun riskiluokkaan vaikuttavat myös ruudun kerrosala ja ympäröivien ruutujen riskiluokka. Tästä syystä onnettomuuksien ehkäisytyöllä voidaan vaikuttaa ruutujen riskiluokkiin ja siten toimintavalmiuden vaatimuksiin, ohjetta valmistelleen työryhmän puheenjohtajana toiminut Tommi Luhtaniemi sanoo.
Valtakunnallisen riskiruutumallin lisäksi pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluun vaikuttavat useat muut tiedot. Esimerkiksi paikallisissa, erityistä tarkastelua vaativissa kohteissa tarvittavien pelastustoiminnan palveluiden tarve on selvitettävä, toimintavalmius suunniteltava ja dokumentoitava.
Pelastustoimen päivitetystä toimintavalmiuden suunnitteluohjeesta järjestetään kaikille aiheesta kiinnostuneille yleinen infotilaisuus Teamsissä 14.3.2025 klo 9–11.
Tilaisuudessa esitellään päivittyneen ohjeen sisältö ja vastataan kysymyksiin. Tilaisuutta ei tallenneta.
Voit osallistua tilaisuuteen tästä.
Tutustu uuteen ohjeeseen täällä.