Keski-Suomen pelastuslaitos 17.11.2017

Palokunnan kallein mies

Olen saanut viime vuosina olla mukana kehittämässä Keski-Suomen pelastuslaitoksen korkealla työskentelyä. Mikäpä olisi mukavampaa kuin, että saat työskennellä asioiden parissa jotka todellakin kiinnostavat ja vieläpä saat vapauden kehittää toimintaa haluamallasi tavalla. On kyllä myönnettävä, että kovaa on menty mutta vielä kovempaa tullaan jatkossa menemään. Joskus olen kuullut ohikävelessäni joidenkin kuiskuttelevan palokunnan kahvipöydässä;

– KUKA TOI ON? 

– TOI ON NIMENOMAAN SE PALOKUNNAN KALLEIN MIES?

– AI TOI ON SE PALOKUNNAN KALLEIN MIES?

– MIHIN SE MENEE?

-SE MENEE TILAA JOTAIN KÖYSIKAMAA!

– AI MENEE VAI???

– MENEE MENEE!

– JAA TUHLAA?

– TUHLAAN TUHLAAN!

– …KESKELLÄ PÄIVÄÄ???

– …VOI VELJET! 

🙂 Tottahan se on, että Keski-Suomessa on todellakin panostettu muunmuassa tämän pienen yksittäisen erikoisalan välineisiin, laadukkaaseen -peruskoulutukseen, -täydennyskoulutukseen ja harjoitussimulaattoreihin. On rohkeaa väittää, että olemme Suomen pelastuslaitoksista eniten syventäneet teknisen köysipelastamisen osaamista ja valmiuksiamme. Mutta niin kuin tapanani on, aiheutan ainakin tällä väitteellä porinaa palokuntien köysireppujen ympärille. 🙂 
Yhteistä yli rajojen vuoropuhelua pelastuslaitoksissa todellakin kaivattaisiin. Onhan se hölmöläisten hommaa, että jokaisessa palokunnassa ”se pyörä pitää keksiä uudelleen ja taas uudelleen”. 
Tulisiko korkealla työskentelyn toimintamalleja ja kalustoa yhtenäistää valtakunnallisesti??? Vastaus on monen mielestä varmasti; KYLLÄ! Miten ja millä malleilla tuo yhtenäistäminen tulisi sitten tehdä?? Tähän vastauksia olisikin yhtä paljon kuin vastaajiakin. Kaikilta löytyy oma mielepide ja ajatus siitä, mikä olisi hyvä ja riittävä osaamisen taso ja millä välineillä ja tekniikoilla tuo sankari-pelastaja operoi. Opiston-mallit, FRF, kiipeily-maailma, IRATA, HARRT, jne…??? 

Itse en ryhdy nyt siihen keskusteluun, että mikä noista yllä olevista kirjainlyhenteistä olisi se paras ja tarkoituksen mukaisin pelastoimemme korkealla työskentelyn ”punaiseksi langaksi”. Toivoisin, että joku taho ottaisi asiakseen alkaa yhtenäistää tätä erikoisalaa valtakunnallisesti. Mikä se taho sitten on??? Helppoa olisi heittää palloa Pelastusopistolle. Mutta ennen kuin opistolta aletaan antamaan tulikomentoja ja suosituksia, niin olisi varmasti tarpeellista tuumata, että millaisilla malleilla ja tekniikoilla tänäpäivänä maailmalla toimitaan. Ja hyvä olisi myös erottaa pelastajien peruskoulutus ja ammatillinen täydennyskoulutus toisistaan. 
TYYTYVÄINEN IHMINEN ON KEHITYKSEN JARRU
Torninosturista pelastamisharjoitus Jyväskylässä (kuva Pelastustieto)

Jaa artikkeli

Lue lisää