19.8.2015

Turvallinen koulutie kuuluu pienille koululaisille!

Kesä alkaa kääntyä taas ehtoopuolelle vaikka ei uskoisi kun ulos katselee tällä hetkellä! Kuitenkin se näin on , yksi merkki siitä on koulujen alkaminen. Vanhana ennustajana arvasin prikulleen oikein tämän kesän hellepäivät, ne sattui juuri koulun alkuun. 🙂 Kiva siellä on oppilaiden kärvistellä sisällä luokassa ja yrittää keskittyä opiskeluun. Kouluissa pitäisikin olla ”terassit” ulko-opetusta varten.

Mutta näin se alkaa taas meidänkin osalta valistuskierre, joka jatkuu ensi kevääseen asti. Uudet oppilaat ovat aloittaneet koulunkäynnin ja heitä onkin hyvä alkaa peloittelemaan heti poistumisharjoituksilla. Sitä olisi luvassa heti ensiviikolla ala-asteella. Noo, hyvin se on aina mennyt, eikä kukaan ole painajaisia siitä nähnyt tai muutenkaan säikähtänyt.

Nyt kun koulutiet ovat täynnä koululaisia ja ennenkaikkea ekaluokkalaisia ja eskareitakin, jotka innokkaana siellä tallustavat ja välillä unohtavat ne liikennesäännötkin mikä on toki ymmärrettävää tuon ikäisiltä. Mutta se että me aikuiset emme tajua sitä ei mene oikein jakeluun, luulisi ainakin jokaisen vanhemman jolla on omia lapsia ja vaikka ei olisikaan, ymmärtävän että ei ne lapset aina odota kiltisti että autot menee ensin. Minusta sellaiset autoilijat tuovat esille omaa lapsellisuuttaan ettei ole aikaa katsella ympärilleen ja noudattaa liikennesääntöjä. Aikuisella se on vastuu liikenteessäkin. Monta kertaa olen ollut tilanteessa että olisi tehnyt mieli mennä sanomaan pari valittua sanaa ajotaidoista ja läheltä piti tilanteista.
Nykyisissä autoissa on ajotietokoneet ja alkolukot, niin miksi niihin ei voisi asennuttaa sellaista systeemiä että ennen kuin autolla voi ajaa pitää tunnistaa tietokoneen näytöltä liikennemerkkejä ja mitä ne oikeasti tarkoittaa. Pitäisiköhän ottaa johonkin autotehtaaseen oikein yhteyttä asian tiimoilta.

Mutta ei niin huonoa ettei jotakin hyvääkin! Saatiin sammutusautoon PEKE eli tietokone johtamista varten. Sitä onkin odotettu ja nyt se saatiin. Tänään tuli myös toinen yllätys kun saimme kauan kaivattuja uusia sammutusasuja. Nekin oli enemmän kuin tarpeen. Ja viimeisimpänä mutta ei todellakaan vähäisimpänä, saimme vielä uudet hydrauliset pelastusvälineet sammutusautoon. Nyt pitäisi lähteä katot irti ja pilarit napsahdella poikki muistakin kuin 60-70 luvun datsuneista ja toyotasta. Uskon että näillä satsauksilla on vaikutusta myös henkilöstöön, jota motivoi kaikki uudistukset ja parannukset mitä vähänkin saadaan ja tapahtuu.
Paikallislehteen teimme juttua  palokunnasta ja sen toiminnasta, sekä myös maininnan henkilöstötarpeesta. Lehtijutulla oli vaikutusta, kaksi yhteydenottoa heti että toiminta kiinnostaa ja on halukkuutta tulla mukaan. Toivotaan että saadaan vielä jokunen lisääkin.

Huomenna torstaina se alkaisi se ”liikekannallepano” kun alkaa sorsan mehtuu! Silloin on joka saaren ja niemen nokassa joku koju tms. ja ukkeli siellä kököttämässä pyssy ojossa. Kunhan vaan sitten ampuvat niitä sorsia eikä toisiaan. Kostean kesän jäljiltä ei ole ollut metsäpaloja, mikä vähän pistää miettimään että toivottavasti ei tulisi nytkään mehtämiesten jäljiltä. Maa on nyt kuivunut ja pinta kasvillisuus varsinkin, niin muistaisivat ne ”mehtäläiset” sammutella nuotionsa kunnolla ettei tarvii niitten perässä sitten juosta.

Mutta sen enempää jaaritteluitta, lämmintä syksyn jatkoa!

Jaa artikkeli

Lue lisää