31.1.2016

TURVALLISUUS HARHA!

Hyvät lukijat, tämä tarina on tosi!
Keskuudessamme vallitsee turvallisuus harha! Tämä harha koskee palovaroittimia ja niiden toimintaa. Tässä päivänä muutamana takaperin tuli nuohooja käymään ja puhdistelemaan hormit ja tulipesät että olisi taas turvallista lyödä tulet niihin ja lämmitellä taloa. Nuohouksen yhteydessä tuli puheeksi palovaroittimet ja kyseinen tuttu nuohooja olikin varautunut niiden testaamiseen tuomalla mukanaan purkin testikaasua, mikä kuvastaa savua.

Itselläni on talossa 4 kpl palovaroittimia, 2 vanhempaa ja 2 uudempaa. No aloimme tuumasta toimeen ja testasimme varoittimet ja yllätys yllätys, yksikään ei reagoinut testikaasulle! Varoittimet kyllä toimivat luvatulla tavalla eli painonapissa vilkkui valo tasaisin väliajoin ja nappia painettaessa varoitin päästi odotetun tavoin merkkiäänen joka ilmaisee varoittimen olevan toimintakuntoinen. Nämä testaukset teimme ennen ja jälkeen testikaasun käyttöä. Olin ällikällä lyöty! Voiko tämä olla totta! Mutta totta se oli. Kaksi varoitinta oli siis vanhempaa, ehkä juuri 10 vuoden kieppeillä, joten niistä en ollut niinkään yllättynyt kun eivät toimineet, vaikkakin olisi pitänyt toimia niille luvatun toimintaperiaatteen vuoksi (painonappitestit). Nämä kaksi uudempaa sensijaan oli yllätys kun kumpikaan niistäkään ei reagoinut testikaasulle ollenkaan. Olen siis elänyt siinä turvallisuus harhassa, että minulla on toimivat palovaroittimet sen perusteella mitä olen niitä testaillut!

Herääkin kysymys, kuinka paljon tällaisia palovaroittimia on kodeissamme antamassa meille sitä ”turvallisuuden tunnetta” että kaikki on kunnossa! Entäpä kun sitten sattuu syttymään se tulipalo eikä varoitin varoita ajoissa, josko ollenkaan sen toimintaepävarmuuden vuoksi! Tulipalon jälkeen saatetaan löytää se varoitin ja todetaan vaan että kyllä siellä sellainen oli mutta toimiko se, sitähän ei tiedä kukaan. Eikä siitä varoittimesta voi senkään jälkeen sanoa onko se toiminut vai ei!

Tunnustettakoon että olen sen verran epäileväinen että en aluksi uskonut testikaasun kuvaavan savua riittävän hyvin joten testasin tulitikulla ja paperia polttamalla, mutta tulos oli sama. Vieläkin epäilin ja vaihdoin varoittimeen patterit ja voilaa varoitin toimi, mutta mutta aikamoisella viiveellä kuitenkin. Joten jos olisi ollut kyseessä oikea tulipalo, olisiko se pärähtänyt soimaan missä vaiheessa vai olisiko soinut ollenkaan.
Tästä jäi kuitenkin sellainen jälki omaan aivolohkoon, että jatkossa meikäläisen kaapista löytyy aina testisavupullo ja testaan varoittimet aina kun ostan uuden, niin kuin tein tässäkin tilanteessa!

Suosittelen kaikille muillekin samaa asiaa, testisavut kun eivät maksa paljoa.
Nuohoojan kanssa käydyssä keskustelussa päätti nuohooja viedä asian eteenpäin, ja  asia on nyt lähtenyt eteenpäin aina nuohousalan keskusliittoa ja ehkä myös jatkossa vieläkin ylemmille tahoille.

Tällä hetkellä parhaalta tuntuva ratkaisu olisi että kaikilla nuohoojilla olisi testisavut mukana ja testaisivat nuohousreissuilla asiakkaan varoittimet! Samaa suosittelisin myös pelastuslaitosten palotarkastajille!

Kaikesta pelottelusta huolimatta oikein hyvää kevään odostusta kaikille!

Jaa artikkeli

Lue lisää