Pelastustieto blogi 26.10.2015

19 ja 5

Hallitus ilmoittaa alustavien tietojen mukaan ensi viikolla, millainen on paljon puhuttu sosiaali- ja terveystoimen palvelurakenneuudistus eli tuttavallisemmin sote-uudistus.

Päähallituspuolueen keskustan puoluehallitus on sitä mieltä, että sote-alueita pitää olla 18 manner-Suomessa sekä Ahvenanmaa. Yhteensä siis 19. Alueet perustuvat nykyisiin maakuntaliittoihin. Pelastustoimen alueiden kannalta muutos olisi siis vain nykyisestä kolme aluetta vähemmän.  Neljä, kun puhutaan manner-Suomesta.

Suurimmat alueelliset vaikutukset olisivat pelastustoimen kannalta Uudellamaalla ja Pohjanmaalla. Niihin syntyisivät aikaisempaa suuremmat pelastuslaitokset.

Keskustan näkemyksen mukaan maakuntapohjaisuus turvaa parhaiten alueiden kehittämisen sekä elinvoimaisuuden. Jotta alueiden välinen valtakunnallinen koordinaatio sekä investointien kilpavarustelu estetään, perustetaan valtakuntaan viisi, nykyisten sairaanhoitopiirien ja erityisvastuualueiden (erva) kaltaista alueellista kokonaisuutta.

Tällä ratkaisulla otettaisiin huomioon kaikkien hallituspuolueiden näkemykset aluejärjestelyissä. Keskustan ja perussuomalaisten kannattama maakuntapohjaisuus ja kokoomuksen esittämä viiden alueen malli.

Valtion aluehallintoviranomaisen rooli olisi valvoa itsehallintoalueiden toimintaa.

Ratkaisuissa mietittäisiin myös suurten kaupunkien sekä yksityisen palvelutuotannon asemaa ja roolia. Sote-alueeseen liitettävä pelastustoimi hoitaisi ensihoidon.

Mielenkiintoista kuulla mahdollisesti siis ensi viikolla, onko hallituksen esitys suureksi sote-ratkaisuksi tällainen.

Esa Aalto
päätoimittaja

Lue lisää