Pelastustieto blogi 5.6.2018

Ammattikyselyt: Viihdettä vai vakavasti otettavaa tietoa?

Pelastustoimi on luotetuin ja poliisi toiseksi luotetuin Poliisibarometriin osallistuneiden

Pelastustoimi on luotetuin ja poliisi toiseksi luotetuin Poliisibarometriin osallistuneiden

Erilaisia ammattikyselyjä julkaistaan aika ajoin. Viimeisimmän julkaisi Suomen Kuvalehti. Lehti on teettänyt niitä vuodesta 1991 alkaen. Joka vuosi se ei niitä teetätä. Eikä edes joka toinenkaan. Edellinen oli vuodelta 2010.

Valitut Palat julkaisee kansainvälisiä ammattikyselyjä. Sama kysely toteutetaan eri maissa.

Palomies-ammatin arvostus on kysely toisensa jälkeen keikkunut kärkisijoilla. Ihmiset arvostavat lääkäriä ja palomiestä. Näin voidaan sanoa. Turvallisuusammateista palomies on ehdoton ykkönen, mutta ei poliisikaan kaukana ole. Sijalla 16. Sijoitus on noussut neljällä kahdeksassa vuodessa. Poliisipäällikkö on sijalla 52. Sijoitus on pudonnut 28. pykälää. Tässä on varmasti vaikutusta Helsingin huumepoliisin ja Jari Aarnion rikossyytteillä ja -tuomiolla.

Suomen Kuvalehden nyt julkaisemassa Kantar TNS:llä tekemässä kyselyssä palomiehen sijoitus on pudonnut yhdeksällä pykälällä. Edelle menivät lääkärien ohella kätilöt ja opettajat.

Toki vajaan 400 ammatin joukossa sija 13. on erinomaisen hyvä. Ei pidä ripotella tuhkaa päälle tämän takia. Pitääkö ylipäätään tällaisten kyselyjen takia? Mukavahan se toki on, että kansalaiset arvostavat omaa ammattia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että toimittaja on sijalla 278, päätoimittaja sijalla 126.

Tähän verrattuna ei huonosti mennyt palopäällikölläkään. Sijoitus oli nyt 22. Vuodesta 2010 sijoitus on pudonnut tosin kahdeksalla pykälällä.

Vastaajista naiset arvostavat edelleen palomiestä. Ja myös palopäällikköä. Miesten arvostus on molempia ammatteja kohtaan vähentynyt.

Eniten palomiestä arvostavat keski-iän ylittäneet, viisi- ja kuusikymppiset. Vähiten arvostustaan antavat vanhukset eli yli 65-vuotiaat.

Palopäällikköä arvostavat ruuhkavuosiaan viettävät kolmi-nelikymppiset. Vähiten sen sijaan nuorempi väki eli alle kolmikymppiset.

Asuinpaikan mukaan palomies nauttii eniten arvostusta edelleen Pohjois- ja Itä-Suomessa. Sen sijaan vähiten arvostustaan antoivat pääkaupunkiseudulla asuvat.

Pitäisikö stadin brankkarin olla tästä tiedosta huolestunut?

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Kimmo Kaisto

 

Lue lisää