Niki Haake työskenteli palomiehenä Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella ennen nykyistä työtään. Työvuorossa Haaken mielipide- ja asennevaikuttamista vastaan suojauduttiin foliohatulla. Nyt Foliohattumies kirjoittaa tällä palstalla reippaita ajatuksia.
Jälleen kerran on tullut aika valita Vuoden Palomies. Tittelin korjaa todennäköisesti lähellä eläkeikää oleva konkaripalopäällikkö, nuori innovaattori tai oikeassa paikassa oikeaan aikaan ollut sankaripelastaja. Jokainen vuoden palomies on varmasti tittelinsä ansainnut ja paras voittakoon. Itse toivoisin vuoden palomiestittelin menevän Hannulle.
Niin, juuri se Hannu sinun vuorostasi. Se sama Hannu, joka ei tee itsestään numeroa. Sen joka sulautuu joukkoon, eikä niin välitä titteleistä.
Hannuja löytyy jokaiselta pelastuslaitokselta ja jokaiselta asemalta. Hannu voi olla esimies, rivimies tai sopimuspalokuntalainen. Hannu saattaa yhtä hyvin työskennellä pelastusyksikön takapenkillä, verstaalla tai toimistolla. Eikä Hannun nimi aina edes ole Hannu.
Hannun tunnistaa siitä, että hän ymmärtää, miksi töissä ollaan. Töissä ollaan tekemässä työnantajan määräämiä tehtäviä, ja nämä tehtävät tehdään huolella. Ei Hannukaan aina ymmärrä tehtävän syytä, mutta työ tehdään aina huolella ja ammattitaidolla. Hannun työssä näkyy ammatillinen ylpeys. Ammattilainen ei tee hutiloiden tai puolittain, olipa työtehtävä kuinka vähäpätöinen tahansa.
Hannu ei pidä itsestään meteliä, mutta tekee leijonanosan työstä. Kun muut vielä väittelevät työn mielekkyydestä, tai siitä kuinka työ pitäisi tehdä, Hannu on jo kädet savessa. Hän ei kuitenkaan kulje käytävillä toitottamassa tekemisistään. Työ puhuu puolestaan.
Hannulla on rautaista osaamista, jota hän on valmis jakamaan kollegoilleen. Hannun ei tarvitse rehennellä tai nolata muita osaamisellaan, vaan hän osaa ohjata ja neuvoa kannustavasti. Hän tietää, ettei kaikkea voi hallita, mutta on oltava valmis perehtymään uusiin asioihin ja ylläpitämään osaamistaan.
Hannu ei arvostele ja mustamaalaa muita, sen sijaan hän kannustaa ja kiittää. Hänellä on riittävästi itsetuntoa tietääkseen, ettei muiden pilkkaaminen tai juoruilu nosta hänen arvoaan. Siksi Hannuun luotetaan ja häntä arvostetaan työyhteisössä. Hannu ei ole mikään tosikko, mutta tietää, ettei tarvitse olla loukkaava ollakseen hauska.
Hannun asenteella ja esimerkillä on suuri merkitys työyhteisön toiminnalle ja yhteishengelle. Lisäksi ammatillinen toimintatapa luo turvallisuutta, mikä voi pelastaa ihmishenkiä. Hannu ei kuitenkaan viihdy parrasvaloissa. Tästä syystä Hannu ei koskaan tule valituksi vuoden palomieheksi, eikä hän sitä haluaisikaan.
Niki Haake
Hankesuunnittelija, SPR