Pelastustieto blogi 14.12.2023
Facebook (23)

Hallitusohjelman sivuosumat

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.
mirafoni112@gmail.com

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. mirafoni112@gmail.com

Pelastusalan valtasi suoranainen häkellys, kun uutta hallitusohjelmaa tavattiin: onko koskaan pelastusalasta linjattu asioita näin paljon kuin mitä tällä kerralla tehtiin? Paljon löytyi asioita, avauksia ja linjauksia pelastusalan akuutteihin ongelmiin, mutta hallitusohjelman laajempi tarkastelu osoittaa, että alan kannalta siinä on linjattu pari olennaista sivuosumaa, joita tarkastelen tässä hieman tarkemmin.

Työttömyyskorvauksen suojaosan poisto. Äkkiä ajateltuna moni voi viitata tälle kintaalla – miten tämä liittyy millään tavoin pelastusalaan? Työttömyyskorvauksessa on ollut tähän asti 300 euron suojaosa, minkä saa tienata ilman että sillä on vaikutusta työttömyyskorvaukseen. Koronakriisin aikana suojaosaa korotettiin tilapäisesti 500 euroon. Pelastusalalla tämä suojaosa on erityisen tärkeä työttömille sopimuspalokuntalaisille, jotka saavat hälytyksille lähtemisestä esimerkiksi hälytysrahaa. Sopimuspalokuntien päivälähtöihin liittyvät ongelmat ovat tosiasioita ympäri Suomea – nyt kun suojaosaa ollaan poistamassa, niin moniko työtön lähtee keikalle, kun lopputuloksena on työttömyyskorvauksen menetys?

Miten motivoida sopivia henkilöitä vaihtamaan alaa pelastusalalle tai alalla olevia täydentämään koulutustaan, kun kouluttautumisen rahoitus muuttuu näin merkittävästi?

Aikuiskoulutustuen lopettaminen. Aikuiskoulutustukea käyttävät henkilöt, jotka haluavat opiskella uuden ammatin tai tutkinnon tai täydentää aiempaa osaamistaan. Pelastusalalla iso osa niin sanotuista aikuispuolen opiskelijoista rahoittaa alipäällystö- ja päällystöopintonsa aikuiskoulutustuella. Tuki on tarkoitettu kattamaan elinkustannuksia, joita usein on vanhemmalla iällä elämäntilanteesta johtuen enemmän kuin tavanomaisella opiskelijalla. Pelastusala kärsii jo tällä hetkellä henkilöstöpulasta – miten motivoida sopivia henkilöitä vaihtamaan alaa pelastusalalle tai alalla olevia täydentämään koulutustaan, kun kouluttautumisen rahoitus muuttuu näin merkittävästi? Syveneekö siis henkilöstöpula entisestään, kun aikuiskoulutustuki lakkaa? Samanaikaisesti hyvinvointialueilla on rankat säästö- ja sopeuttamisohjelmat käynnissä, joten näköpiirissä niiltäkään osin tuskin on kädenojennuksia kannustimien muodossa opiskeluun. Aikuiskoulutustuelle ollaan esittämässä hallituksen toimesta jonkinlaista korvaavaa menettelyä, mutta tässäkin pelastusalalla kannattaa olla hereillä, jotta tarpeemme tulevat huomioiduksi.

Eteenpäin hallitusohjelman kanssa mennään, se on varma – mutta kannattaa näiden sivuosumien kanssa olla hereillä ja valmiina vaikuttamaan!

Mirafoni-kolumni on julkaistu aiemmin Pelastustiedossa 7/2023.

Lue lisää