Katso tarkkaan – kuin vasta-alkajan silmin, kehottaa kolumnin kirjoittaja Veera Kamaja.
Työpaikoilla meno saattaa äityä välillä villiksi – jopa lastentarhamaiseksi. Ensihoidossa sekä pelastuksen puolella on sangen monenlaisia persoonia, ja ajoittain tuntuukin, etteivät ihmisten sosiaaliset kyvyt ole aivan ajan tasalla. Puolisomme ja ystävämme saamme valita vapaasti, mutta työpaikalla on ammatillisuuden nimissä tultava juttuun myös niiden kanssa, joita emme ehkä valitsisi autiolle saarelle seuraksemme.
Kun tilanne äityy, eikä keskusteluyhteys enää ole neutraalilla maaperällä, mieti, miltä toisesta voi tuntua tai voisiko taustalla olla jotakin, mistä et ole tietoinen. Käännä tilanne toisin päin. Kukaan ei ole vastuussa toisen ihmisen reaktioista, mutta välillä reagoimme typerästi vain vaikkapa yksityiselämän kuormituksen takia. Se ei ole syy antaa palaa ja rähjätä, mutta joskus jokaiselta lipsahtaa. Armollisuus itseä ja muita kohtaan on suotavaa.
Mieti mitä sanot – vai sanotko. Sokrateen kolmoissuodatin on näppärä työkalu, joka on kenties tarkoitettu juoruilutilanteisiin mutta on yleistettävissä laajempaankin käyttöön. Ennen kuin sanot asian, mieti kolme asiaa. Onko sanomasi totta? Edistääkö asian sanominen ja sen kuuleminen hyvää? Onko asian kuulemisesta toiselle osapuolelle hyötyä? Esimerkiksi ilkeän työpaikkahuhun eteenpäin kertominen ei liene tarpeellista. Jos huhu ei ole välttämättä totta, sen kertominen ei totta vie lisää hyvää maailmassa ja asian kuulemisesta ei ole kenellekään yhtään mitään hyötyä. Parempi olla siis hiljaa.
”Ja hei: nälkä ja univaje valitettavasti vaikuttavat aikuisiinkin.”
Jos jokin asia, näkemys tai toisen kokemus herättää sinussa vahvoja reaktioita, kuten vihaa tai halua lyödä toista nokkaan, voi olla hyödyllistä itsereflektoida. Miksi tämä asia vaikuttaa minuun näin voimakkaasti? Olenko kenties kateellinen? Olenko itse mokannut samalla tavalla ja saanut kurjaa palautetta? Vai olenko vain väsynyt ja kaikki ärsyttää? Tunnetaitojen opettelu jatkuu läpi koko elämän. Ja hei: nälkä ja univaje valitettavasti vaikuttavat aikuisiinkin.
Filosofi Esa Saarisen sanoin: mitä tulee paikalle, kun sinä tulet paikalle? Onneksi tämän valinnan voi tehdä uudelleen joka aamu töihin tullessaan. Päätös tuoda työpaikalle hyvää, on valinta, ja osoittaa vahvaa ammatillisuutta sekä hyviä ihmissuhde- ja tunnetaitoja.
Katso tarkkaan -kolumni päättyi tähän kirjoitukseen numerossa 8/2023. Pelastustieto kiittää Veera Kamajaa hienoista teksteistä.