Pelastustieto blogi 27.11.2018

Mirafoni: Tervetuloa työelämään vuoteen 2018!

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.

Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.

”Etätyöpäivähän on vain työnantajan työntekijälle antama ilmainen lomapäivä”, kommentoitiin minulle päällystön edustajan toimesta, kun pari vuotta sitten kirjoitin etätöistä tällä palstallani. Muutama vuosi tuon kirjoituksen jälkeen on hyvä tarkastella mihin on menty.

Kokonaisuutta katsoen: eipä juuri mihinkään.

Pelastustoimessa on tarve työskentelymuotojen uudistamiselle. Kyse on mentaliteetin muuttamisesta töiden johtamisesta tulosten johtamiseen. Pelastustoimessa on pitkään valinnut niin sanottu kytkinkulttuuri: asiat ovat joko ykköstä tai nollaa, mutta mitään välimuotoa näihin ei ole. On joko yleistyöaika tai sitten poikkeusluvan alainen työ. Kaikilla oikeus etätöihin tai sitten ei kenelläkään. Tämä itseluotu kaava kangistaa arkityömme tekemistä. 

Etätöiden ottaminen mukaan yhdeksi tavaksi työskennellä erilaisissa pelastustoimen tehtävissä tuo tarpeellista joustoa työn ja yksityiselämän yhteensovittamiselle, parantaa työntekijöiden keskittymistä ja auttaa arjessa jaksamista. Etätöiden myötä työnantajilla on puolestaan mahdollista säästää esimerkiksi tilavuokrissa. Etätyöt eivät toki sovi kaikkiin työtehtäviin tai edes kaikki työntekijät, joiden työtehtäviin etätyöt soveltuvat, eivät halua tehdä niitä, mutta ne tutkitusti lisäävät tuottavuutta.

Tällä hetkellä etätyöpolitiikkaa on harvassa pelastustoimen organisaatiossa, työntekijöitä ajatetaan päivittäin omille asemille naputtamaan pöytäkirjoja, vaikka sen homman voisi yhtä hyvin hoitaa kotona käsin tai istumaan muutaman tunnin kokoukseen tai koulutukseen, vaikka Skype on keksitty. Jossain paikoissa etänä saa työskennellä, mutta se on pienten piirien salaisuus ja toisaalla nuorempi päällystö käy motivoimassa alaisiaan, että sitten kun he johtavat, muuttuvat käytännöt. Nykyinen meno ei ole siis tasapuolista tai luottamusta herättävää. 

Uudistus on siis osittain jo lähtenyt liikkeelle. Oli kyse mistä tahansa työskentelyyn liittyvän asian uudistamisesta, kannattaa edetä henkilöstö ja työhyvinvointi edellä. Työhyvinvoinnin kehittäminen ei tapahdu vain johdon toimesta eikä enää nykypäivänä tarkoita kerran vuodessa saunaillan järjestämistä henkilökunnalle, vaan sitä, että henkilöstöön luotetaan ja heillä on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, kuinka he ponnistelevat kohti omia ja organisaation tulostavoitteita. Tervetuloa työelämään vuoteen 2018!

Mira Leinonen

mirafoni112@gmail.com

Lue lisää