Turkulaisessa kerrostalossa riehui tulipalo pari vuotta sitten. Tulipalossa ei menehtynyt kukaan.
Vuosaarelaiskodin traagiset tapahtumat yöllä tarkentuvat, kun palonsyyntutkinta etenee. Samalla tavalla kuin seitsemän vuotta sitten naantalilaiskodissa viisi nuorta surmanneen tulipalon jälkeen kaikkien huulilla on kysymys, miksi? Ja miten tällaiset surulliset tapaukset voitaisiin estää ennalta?
Neljä ihmistä, joista kolme lasta menehtyivät kerrostalohuoneistossa aamuyöllä syttyneessä tulipalossa Helsingissä. Ensi tiedot julkisuudessa kertovat, että pahimmat tuhot asunnossa ovat saunassa. Julkisuudessa on myös kerrottu, ettei kodissa ollut palovaroitinta. Lain mukaan sellainen pitää olla jokaisessa kodissa jokaista 60 neliömetriä kohden.
Naantalilaisessa omakotitalossa yksi asunnossa olleista etsi kynttilänvalossa pölynimuria saunasta ja jätti kynttilän palamaan yksikseen saunan jakkaralle. Kynttilän liekki sytytti ajan kanssa tulipalon tuhoisin seurauksin.
Mitä tapahtui vuosaarelaisessa kodissa? Sitä tutkii nyt myös Onnettomuustutkintakeskus, joka tutki myös naantalilaiskodin tulipalon syyn.
Mitä voisimme tehdä, jotta tällaiset surulliset tapahtumat eivät toteutuisi? Kukaan ei varmaankaan halua todeta, että ainahan näitä sattuu.
Palovaroitin on pelastanut monta ihmishenkeä. Myös muista kotien suojaustasoa parantavista laitteista on keskusteltu pelastusalallakin. Yksi puhutuimmista on automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri. Entä jos tässä vuosaarelaiskodissa olisi ollut sellainen? Olisiko sillä voitu pelastaa neljä ihmishenkeä?
Paloturvallisuusviikkoa vietettiin äskettäin ja pohjoismaista palovaroitinpäivää 1.12. Viestiä turvallisemmasta kodista pitää jaksaa toistaa. Pitäisikö viestin tehoa parantaa? Surulliset, mutta ehdottomasti myös myönteiset esimerkit voisivat olla sellaisia. Esimerkiksi palovaroitin ihan oikeasti pelastaa ja on pelastanut monta ihmishenkeä.
Esa Aalto