Pelastustieto blogi 7.11.2023

Pelastustieto – alan kärkimedia myös tulevaisuudessa

Markus Viitaniemi on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja sekä Palo- ja pelastustieto ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Markus Viitaniemi on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja sekä Palo- ja pelastustieto ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Pelastustietoa lukiessani mieleen tulvahti muisto uran alkuvaiheelta, jolloin aloitin toimenpidepalkkaisena sammutusmiehenä. Tätä kautta pääsin tutustumaan myös alan lehteemme, koska se kopsahti postilaatikkoon työantajan maksamana. Lehti on kulkenut matkassani lähes 30 vuotta, ja se on ollut minulle keskeinen alan asiantuntijatiedon lähde. Pelastustieto on pelastustoimen, ensihoidon ja varautumisen johtava ammattilehti, joka käsittelee laaja-alaisesti erilaisia alan kysymyksiä ja ajankohtaisia asioita sekä nostaa esiin uusia puheenaiheita. Olemme alan yhteinen äänitorvi ja kärkimedia, ja tavoitteenamme on olla sellainen myös tulevaisuudessa.

Pelastustiedon hallituksella on yhdessä henkilökunnan kanssa parhaillaan työn alla lehden strategian päivitys, koska toimintaympäristömme on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti. Katseet on suunnattu tulevaisuuteen ja olemme pohtineet, että miltä mediamaailma näyttää vuoteen 2030 mennessä. Pelastustieto on kamppaillut paperilehden tilaajamäärien kanssa jo useamman vuoden. Uusia tilaajia on pyritty saamaan markkinoinnin lisäksi lehden sisältöä kehittämällä ja tätä tavoiteltiin myös Pelastustieto-lehden ja Systole-lehden yhdistymisellä.

Olemme kaikki varmasti yhtä mieltä siitä, että tarvitsemme alalle ammattilehden, joka kertoo meille tärkeistä yhteisistä asioista luotettavasti ja ammattitaidolla.

Olemme olemassa Teitä lukijoitamme varten, joten tavoitteenamme on pitää nykyiset tilaajamme tyytyväisinä ja hankkia samalla myös uusia tilaajia. Tilausmäärillä on suora yhteys myös lehden talouteen, että toiminta säilyy kannattavana. Paperilehden ohella sähköistä mediaympäristöä on jatkuvasti kehitettävä. Pohdimme myös, että milloin tulee se hetki, ettei paperilehdelle ole enää riittävästi kysyntää. Sen aika ei ole onneksi vielä, mutta siihen on kuitenkin hyvissä ajoin varauduttava, ja yhdessä voimme antaa paperilehdelle jatkoaikaa.

Siksi haastan nyt teidät arvoisat lukijamme mukaan yhteisiin talkoisiin. Olemme kaikki varmasti yhtä mieltä siitä, että tarvitsemme alalle ammattilehden, joka kertoo meille tärkeistä yhteisistä asioista luotettavasti ja ammattitaidolla. Parhaiten autat pysymällä tilaajanamme ja autat meitä saamaan uusia tilaajia. Toivomme yhdessä toimituksen kanssa, että tuot oman alan asiantuntijaisuuttasi esille antamalla juttuvinkin tai kirjoittamalla jutun lehteen ihan omana itsenäsi. Otamme myös avosylin vastaan kaikki kehitysehdotukset, miten voisimme kehittyä entistä paremmaksi alan mediaksi. Pelastusjohtajille ja muille työantajan edustajille esitän toiveen, että tiukasta taloustilanteesta huolimatta Pelastustieto ei olisi säästökohteena, vaan lehti kuuluisi jatkossakin työpaikkojen kahvipöytään. Alan henkilöstön lisäksi myös poliittiset päättäjät ovat kohderyhmäämme, joten mikäpä olisi parempi tapa tuottaa päättäjille ajankohtaista ja tärkeää tietoa alamme asioista heidän päätöksentekonsa tueksi kuin tilaamalla heille oma Pelastustieto-lehti.

Kolumni on julkaistu Pelastustiedossa 6/2023.

Lue lisää