18 maakuntaa päätettiin jo marraskuussa 2015.
Nyt kun olemme saaneet ratkaisumme, neljässätoista pelastuslain uudistamista pohtivassa työryhmässäkin voidaan panna vitonen silmään.
Yhdeksän kuukautta se kesti. Elimme kevättä, kun silloinen reformiministerijoukko (mukana olivat kepulaiset ministerit, muut ovat vaihtuneet) kertoivat sote-ratkaisusta ja siihen liittyvästä pelastustoimen ja ensihoidon linjauksista. Eteenpäin toki pitää aina katsoa, mutta voitaneen varmaankin hetkeksi pysähtyä muistelemaan menneitä. Silloin tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että ensihoito järjestetään viiden yliopistosairaalaan yhteydessä ja samalla pelastuslaitokset siirretään näihin viiteen alueeseen. Siten pelastuslaitokset voivat olla jatkossakin ensihoidon tuottajina.
Ensihoito edellä mentiin. Heti linjauksen jälkeen silloinen sisäministeri Petteri Orpo kävi kotikaupungissaan Turussa järjestetyillä Palopäällystöpäivillä kertomassa, että viisi tulee ja ratkaisu on pelastustoimen kannalta hyvä.
Noin kuukausi tämän ”ratkaisun” jälkeen niiden sairaanhoitopiirien, jotka eivät olleet näiden viiden joukossa, johto ja ensihoidosta vastaavat kirjelmöivät ja vastustivat voimakkaasti esitettyä viiden alueen mallia.
Kun järjestämislaista lausuttiin, oli siis selvää, että maakunnista tulee vastustusta.
Miksi ihmeessä lähdettiin alun perinkään viemään niinkin voimakkaasti eteenpäin viiden alueen mallia, kun lopputulos yhdeksän kuukauden jälkeen on tämä?
Hallitus teki sote-ja maakuntauudistusta koskevan suurimman päätöksensä marraskuussa 2015. Hallitus oli jopa kaatua siihen, että saatiin aikaiseksi päätös 18 maakunnasta. Olisi sen luullut painavan niin paljon, että itsehallintoratkaisua vastaan sotiva pelastustoimen erillisratkaisu ei tule kysymykseen! Viisi oli varmasti hyvä ajatus, mutta yhteistyösopimusten kautta homma hoitamalla olisi ollut monimutkaista. Mahdollisesti jopa perustuslaillisesti mahdotonta.
Sisäministeri Paula Risikko totesi (Pt 6/2016), että lausuntojen jälkeen ratkaisun pitää olla kestävä, ettei tähän tarvitse palata muutaman vuoden kuluttua. Eihän se tietenkään vaarallista ole, jos joudutaan palaamaan. Mutta entäpä jos pelastustoimen alueiden määrää joudutaan kohta taas pohtimaan uudelleen? Hallinnollisia alueita pitääkin olla vähemmän kuin 18?
Esa Aalto