Mira Leinonen työskentelee pelastusylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. mirafoni112@gmail.com
Väkivallan aiheuttamat työtapaturmat ovat vakava ja valitettava ilmiö myös pelastusalalla ja erityisesti ensihoidossa. Työnantajan velvollisuus onkin tutkia kaikki väkivallan vuoksi työntekijälle aiheutuneet tapaturmat ja vaaratilanteet perusteellisesti. Mikäli kyseessä on vakava tapaturma, siitä tulee ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle viipymättä. Tämä ilmoitusvelvollisuus on nimenomaan työnantajalla.
Väkivallan aiheuttaman vakavan työtapaturman ilmoittamatta jättäminen on rangaistava teko, ja ilmoitusvelvollisuus perustuu lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta. Tämä velvollisuus on tällä hetkellä valitettavan huonosti noudatettu pelastusalalla ja ensihoidossa, sillä valtakunnallisesti työsuojeluviranomaiselle tällaisia ilmoituksia ei ole tehty yhtään – työsuojeluviranomaiset lukevat kaikkien muiden tavoin tällaisista tapauksista mediasta.
Mistä sitten tulisi ilmoittaa? Vakava työtapaturma määritellään tapaturmaksi, jossa seurauksena on kuolema tai vaikealaatuinen vamma. Vaikealaatuinen vamma on sellainen, joka suurella todennäköisyydellä jää pysyväksi ja vaikeuttaa vahingoittuneen normaaleja toimintoja. Mikäli vammojen lopullinen vaikeusaste on epäselvä tai selviää vasta myöhemmin, työnantaja voi tehdä ilmoituksen vakavasta työtapaturmasta myös jälkikäteen.
”Tärkeintä on, että työnantaja ottaa väkivallan aiheuttamat työtapaturmat ja vaaratilanteet vakavasti.”
Työnantajan tulee myös tutkia kaikki väkivallan uhasta aiheutuneet tapaturmat ja vaaratilanteet työpaikan sisäisin toimin. Väkivaltatapauksienkin osalta on tärkeää huomioida, että tutkinnan tarkoituksena ei ole etsiä syyllisiä – se on poliisin tehtävä – vaan selvittää tapahtuneet tapahtumat, niiden syyt ja mahdolliset ennaltaehkäisykeinot tulevaisuutta varten. On myös muistettava, että vaikka väkivaltatilanne olisi poliisin tutkinnassa, ei poliisi tee ilmoitusta työsuojeluviranomaisille, vaan ilmoitusvelvollisuus on työnantajalla. Työpaikan tulisikin olla valmiina toteuttamaan tapaturmatutkinta jokaisesta tapaturmatilanteesta ja vaaratilanteesta.
Tärkeintä on, että työnantaja ottaa väkivallan aiheuttamat työtapaturmat ja vaaratilanteet vakavasti ja tekee kaikkensa niiden ennaltaehkäisemiseksi tulevaisuudessa. Työpaikan turvallisuuskulttuurin kehittäminen ja tapaturmien tutkinta ovat avainasemassa turvallisen työympäristön luomisessa ja työntekijöiden hyvinvoinnin edistämisessä.
Hallitusohjelmassakin on ilmaistu halu kiristää lainsäädäntöä ensihoitajia kohtaan tehdystä tai uhatusta väkivallasta. Kun lainsäädäntöä kehitetään, tulee sen perustua tietoon – työsuojeluviranomaisten tilastot näyttävät nollaa, ja miten on käytännössä systemaattisen tapaturma- ja vaaratilannetutkinnan laita pelastusalalla ja ensihoidossa?
Ryhtiliikkeelle olisi paikka. Työ kentällä ja etulinjassa ansaitsee kaikki ponnistelut tärkeän työn tekemiseksi entistä turvallisemmassa työympäristössä!
Mirafoni-kolumni on julkaistu myös Pelastustiedossa 6/2024.