Pelastustieto blogi 17.9.2015

Soteen mennään

Nyt se on sitten selvää. Pelastuslaitokset tulevat osaksi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) asetti tänään hankkeen, jolla pelastustoimi tullaan yhdistämään itsehallintoalueiden pohjalle perustettaviin sote-alueisiin. Hallitus on luvannut lähiaikoina kertoa, kuinka monta sote-aluetta perustetaan. Sama määrä tulee olemaan myös pelastuslaitoksia vuoden 2019 alussa.

Tavoite on parantaa pelastustoimen tehokuutta ja taloudellisuutta. Esillä ollutta valtakunnallista yhdenmukaisuutta halutaan parantaa.

Näin siis ratkeaa lopulta myös pelastuslaitosten iänikuinen omistajakysymys. Pelastuslaitokset siirtyvät yhdessä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa kunnilta uusille itsehallintoalueille. Saa nähdä onko niitä 5, 9, 12 vai jokin muu määrä. Vähemmän kuitenkin kuin 22.

Ensihoito on kiinteä osa ratkaisu. Tämä on hyvä asia pelastuslaitosten kannalta.

Alueellinen pelastustoimi oli suuri ratkaisu 12 vuotta sitten. Nyt syntyy pelastustoimen seuraava suuri ratkaisu. Vastustus varmastikin puuttuu tämän ratkaisun yhteydestä. Tosin aluejako synnyttää aina tunteita. Nyt pelastustoimi on kuitenkin osa suurempaa kokonaisuutta.

Esa Aalto
päätoimittaja

Lue lisää