Pelastustieto blogi 17.3.2015

Turha tulipalo

Kun seuraa pelastustoimen mediapalvelutiedotteita ja uutisointia tulipaloista, joutuu liian usein lukemaan palon saaneen alkunsa saunan kiukaan lähellä kuivatettavista pyykeistä. Välttämättä ei kuivateta edes pyykkejä. Viisihenkinen perhe joutui pakenemaan kodistaan, koska saunan kiukaalla ollut muoviämpäri syttyi palamaan.

Vahinkojen todetaan jääneen onneksi pieniksi puolestaan kodissa, jossa muovimatto oli jätetty tai unohtunut kiukaan päälle, kun kiuas oli kytkeytynyt päälle. Tiedotteessa todetaan, että automaattisesti, mutta joku, siis ihminen, on kiukaan ajastanut päälle. Kenties joku toinen, joka ei kytkennästä tiennyt, oli päättänyt nostaa muovimaton kiukaalle. Jotkut kiukaat kytketään päälle saunan ulkopuolelta, mutta aina kannattaa varmistaa, ettei kiukaan lähelle ole jätetty sinne kuulumatonta tavaraa.

Muutama vuosi sitten Helsingin korkeassa tornitalossa lenkkeilijä päätti kuivattaa kastuneet lenkkikenkänsä kiukaalla. Korkean talon sammutusjärjestelmät kytkeytyivät päälle ja palokunta sai hälytyksen. Tuli oli ottaa vallan tornitalon asuinhuoneistossa.

Viimeisin vakava sammutustyössä sattunut palomiehen työtapaturma syntyi tilanteessa, jossa rivitalon saunan kiuas oli ajastettu kytkeytymään päälle. Kiukaan yläpuolella kuivui vaatteita. Asukkaat olivat lähteneet pois kotoa.

Tuli sai vallan ja pahaksi onneksi pari palomiestä kiipesi katolle aikeinaan sammuttaa paloa katolta, kun savusukeltajat kiirehtivät sisälle huoneistoon. Mineriittikate petti toisen palomiehen alla ja hän putosi katon läpi. Onneksi vuoden palomiehenkin tittelin saanut Mikko Karvonen selvisi tilanteesta olosuhteisiin nähden hyvin. Pahoista palovammoista toipuminen vei toki aikaa.

Kun asunnoista puuttuvat kunnolliset pyykin kuivatustilat, haluaa nopeaa toimintaa vaativa nykyihminen kuivattaa pyykkinsäkin pikaisesti. Silloin keksitään, että kuuma kiuas hoitaa kuivatuksen pikavauhtia. Millä ihmeellä ihmiset saadaan ymmärtämään, että kiuas todellakin on kuuma ja se myös sytyttää helposti palamaan kiukaan lähellä olevat vaatteet!?

Esa Aalto
Päätoimittaja

Jaa artikkeli

Lue lisää