
Pelastajakurssit 7 ja 8 tasan 30 vuoden takaa kohtasivat Pelastusopistolla.
Pelastajakurssit 7 ja 8 kokoontuivat 30-vuotistapaamiseen Kuopiossa.
Kesäkuun alussa 2025 vietettiin Pelastusopistolla lämminhenkistä ja merkityksellistä jälleennäkemistä, kun pelastajakurssit 7 ja 8 kokoontuivat juhlistamaan 30 vuotta valmistumisestaan. Alun perin vuonna 1994 opintonsa aloittaneet 60 pelastajaopiskelijaa valmistuivat toukokuussa 1995. Historiallisen kurssista teki erityiseksi se, että mukana oli Suomen ensimmäinen naispuolinen pelastajaksi valmistunut opiskelija.
Kurssien johtajina toimivat aikanaan Pertti Savolainen (P7) ja Timo Väisänen (P8), varakurssinjohtajina Jouko Gorski (P7) ja Erkki Heikkonen (P8). Kolmekymmentä vuotta myöhemmin 6.6.2025 järjestettyyn tapaamiseen saapui yhteensä 25 entistä kurssilaista – monien vuosien kokemuksen ja elämänpolkujen rikastamina. Kurssinjohtajista paikalla oli nykyisin Pelastusopiston ensihoidon yliopettajana toimiva Jouko Gorski.
Symboliikkaa ja sattumia
Hauska yhteensattuma oli, että samaan aikaan Pelastusopistolla juhlittiin kurssien P127 ja P128 valmistujaisia. Erityisen koskettavaa oli, että P128:lta valmistui kaksi naispelastajaa – juuri kuten 30 vuotta aiemmin, kun kurssi 8:lla tehtiin historiaa samalla tavalla. Symboliikkaa oli ilmassa runsaasti, ja kurssilaiset pohtivatkin, että P127 ja P128 olisivat voineet toimia eräänlaisina “kummikursseina” aikaisemmin valmistuneille. Harmillisesti logistiikka ei mahdollistanut tapaamista uusien pelastajien kanssa, mutta ajatus jäi elämään.
Kurssihenki ei ruostu
Tapaamisen suunnittelu käynnistyi hyvissä ajoin yhteisen WhatsApp-ryhmän perustamisella. Kurssi 7:llä oli jo olemassa oma ryhmänsä, sillä he olivat kokoontuneet useampaan kertaan vuosien varrella. Kurssi 8 oli tavannut vain kerran valmistumisen jälkeen, mutta nyt molemmat kurssit saatiin yhteisen lipun alle. Kolme kurssien jäsentä on vuosien varrella siirtynyt päivystämään ”yläkerran Apeliin”, ja heidän muistolleen kohotettiin hiljainen malja.
Tapaaminen käynnistyi Pelastusopiston harjoitusalueella, sillä Pelastusopistolla oli käynnissä saman aikaisesti lukuvuoden päätöstilaisuus. Harjoitusalueen paloaseman luokkahuoneessa viriteltiin muistoja ja koetettiin tunnistaa vuosien varrella muuttuneiden kasvojen takaa tuttuja nimiä.
Terveisiä ministeriltä ja kierros uudistuneessa opistossa
Koulutuspäällikkö Pekka Lindholm (P7) esitteli lyhyesti Pelastusopiston nykytoimintaa ja välitti sisäministeri Mari Rantasen terveiset sekä kiitokset 30 vuoden työstä pelastustoimen hyväksi. Tämän jälkeen siirryttiin kierrokselle harjoitusalueelle, jonka nykytila herätti ihastusta ja hämmästystä: alue oli kehittynyt valtavasti, mutta tuttuja maamerkkejäkin löytyi – kuten legendaarinen “Suomen vaarallisin mutka” ja vanha palotalo.
Kurssilaiset pääsivät tutustumaan SAPALAB-palotaloon savusukelluksen vastuuopettajana juuri toimineen Juha Höökinjohdolla. Moderni simulaatiotekniikka, kaasupalot ja teatterisavut tekivät vaikutuksen – työturvallisuuden kehitys sai erityisesti kiitosta. Samalla heräsi keskustelu siitä, voisiko opiston harjoitusaluetta hyödyntää nykyistä laajemmin pelastuslaitosten vuosittaisiin harjoituksiin.

Illanviettoa, kuvia ja muistoja
Kierroksen jälkeen siirryttiin Pelastusopiston tiloihin ja edelleen Rauhalahden kylpylään yhteiseen illanviettoon. Saunatiloissa nautittiin yhteinen illallinen ja katsottiin nostalginen kuvakavalkadi vuosien varrelta – lähes 200 valokuvaa herättivät runsaasti naurua ja muistoja. Yö vietettiin perinteiseen tapaan Kuopion keskustassa.
Oli ilahduttavaa havaita, että vuosikymmenten varrella syntynyt yhteishenki oli edelleen voimissaan. Tarinat jatkuivat siitä, mihin ne viimeksi olivat jääneet, ja muistelot opiskeluvuosilta sekä työuran varrelta siivittivät tunnelmaa. Pelastajayhteisön side tuntuu säilyvän läpi elämän, ja tällaisilla tapaamisilla on tärkeä rooli sen vahvistamisessa.
Alan arvot näkyviksi – perinteen paikka?
Molemmat kurssit ovat osoittautuneet erityislaatuisiksi myös ansioillaan: kurssilaisista Juha Höök (v. 2021) ja Sari Rautiala (v. 2023) ovat saaneet valtakunnallisen Vuoden palomies -tunnustuksen. Tämä kertoo paitsi yksilöiden osaamisesta myös kurssihengestä, joka kannattelee pitkälle.
Lauantaina juhlahumun jälkeen ohjelmassa oli vielä yhteinen Kallavesi-risteily. Tunnelma oli lämmin ja osin jopa liikuttunut. Yhteisesti todettiin, että vastaavien tapaamisten järjestämisestä tai kokoon kutsumisesta voisi jatkossa vastata Pelastusopiston oppilaskunta – näin pidettäisiin yllä pelastajayhteisön arvokasta yhteenkuuluvuutta. Toimintaa voisi kehittää jopa kiltatoiminnan kaltaiseksi käytännöksi, joka kattaisi kaikki ammattikurssit. Olemmehan kaikki kuitenkin olleet oppilaskunnan jäseniä – ja tavalla tai toisella olemme sitä yhä.
Kiitokset
Suurkiitos tapaamisen alullepanosta kuuluu Juha Höökille sekä järjestelyistä vastanneille Toni Teperille ja Pekka Lindholmille. Ilman teidän panostanne tämä merkityksellinen juhlapäivä ei olisi ollut mahdollinen.
Teksti ja kuvat: P7 ja P8 kurssit