Vapelaiset harjoittelivat kadonneiden etsintää Jyväskylässä. Maastoetsintää tehtiin ketjussa kulkien.
Mies ja nainen ovat kadonneet heidän vietettyään iltaa kesämökillä Jyväskylässä. Pariskunta on lähtenyt mökiltä laavulle, jonka jälkeen heistä ei ole kuulunut mitään. Mökki sijaitsee Kolmisoppisen järven rannalla.
Tämä oli kuvitteellinen lähtötilanne Jyväskylän Ladun ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) viime sunnuntaina järjestämässä etsintäharjoituksessa. Harjoitukseen osallistui yhteensä noin 40 henkilöä. Joukossa oli kokeneita sekä uusia etsintä- ja ryhmänjohtajakurssin käyneitä.
Esimerkiksi Minna Laine ja Janika Savonen kävivät ensin kahdeksan tuntia kestävän etsintäkurssin ja osallistuivat sen jälkeen käytännön harjoitukseen.
”Kiinnostuin etsintäkurssista, koska minulla on halu auttaa ihmisiä. Lisäksi harrastan retkeilyä, joten osaan liikkua luonnossa”, Laine perustelee.
”Lumeen hautautunut poika pelastui poliisikoiran löydettyä hänet Korpilahdella viime jouluna. Sain tuosta tapauksesta kipinän, että voisin olla auttamassa kadonneen etsinnässä”, Savonen kertoo.
Iso auttajaresurssi
Vapepa-aktiivi ja Suomen Ladun hallituksen jäsen Juha Vimparin mukaan vapaaehtoinen pelastuspalvelu kiinnostaa kansalaisia.
”Meidän kevään etsintäkursseille oli jonoa niin, että kaikki eivät valitettavasti mahtuneet mukaan”, Vimpari toteaa.
Vapepa on 53 järjestön ja yhteisön yhteenliittymä, joka tukee viranomaisia kadonneen ihmisen etsinnän lisäksi muun muassa ensihuoltotehtävissä ja liikenteen ohjauksessa. Vapaaehtoisia auttajia on Suomessa yli 10 000 ja hälytysryhmiä yli 1000. Valtakunnallisesti Vapepalla on vuosittain useita satoja hälytyksiä. Pelkästään Keski-Suomessa on vuosittain 20–40 etsintätehtävää.
”Siellä on muistisairaita, itsetuhoisia ja muuten vaan eksyneitä ihmisiä. Muistisairaiden suuri määrä alkaa olemaan iso osa etsittävistä ja he ovat myös usein monisairaita, joka lisää kiirettä henkilön löytämiseksi”, Vimpari selvittää.
Tehtäviä on jokaiselle
Tositilanteessa kadonneen henkilön etsintää johtaa poliisi. Etsijöiden lisäksi apuna käytetään koiria ja drooneja. Harjoituksessa ryhmänjohtajat kokoontuivat ensin hiihtomajalle perustettuun johtopaikkaan, jossa tehtävät jaettiin. Tämän jälkeen polut käytiin läpi pienillä partioilla, jonka jälkeen etsintäalue käytiin lohkoittain läpi ketjussa kulkevien ryhmien avulla.
”Keski-Suomessa on tuhat vapaaehtoista. Kun tehtävä tulee, niin siihen ei ole pakollista lähteä, jos joku asia on kesken. Ryhmän kokonaismäärä on niin suuri, että aina löytyy tarpeellinen määrä vapaaehtoisia”, Vimpari kertoo.
Vimparin mukaan Vapepa-toiminta sopii hyvin esimerkiksi vanhemmille sopimuspalomiehille, joiden kelpoisuus ei enää riitä savusukellukseen, mutta auttamisen taidot ovat olemassa.
”He pystyvät lähtemään hälytyksiin ja ovat hyväkuntoisia maastossa liikkumiseen. Myös huoltoon tai autopartioon voi osallistua. Jokaiselle löytyy aina joku sopiva tehtävä”, Vimpari kertoo.
Neljä tuntia kestäneessä harjoituksessa kadonnut nainen löytyi hengissä äänihavainnon avulla ja miestä esittänyt nukke löytyi hukkuneena matalaan rantaveteen.
”Etsintäharjoitus sujui hyvin. Harjoittelu tuo etsintärutiinia ja edistää ryhmäytymistä sekä toimimista tuntemattomien kanssa. Myös henkinen tuki ryhmäläisille ja kadonneen omaisille on tärkeä taito”, Vimpari kiteyttää.
Teksti ja kuvat: Mika Rinne