Pelastustoimi 15.11.2016

”Lisääntyvä elektroniikka lisää haavoittuvuutta”

Pelastustieto julkaisi 60-vuotisjuhlanumerossaan helmikuussa 2010 kaikkiaan 26 haastattelua, joissa kysyttiin alalla vaikuttavilta eri henkilöiltä, millainen heidän mielestään pelastustoimi on vuonna 2025. Haastatteluajankohdasta 15 vuoden kuluttua.

Miltä vastaukset vaikuttavat nyt lähes seitsemän vuotta myöhemmin? Samalla kun pelastustoimi on jälleen uudistuksen kynnyksellä.

pelastusala_v2025_vignettiSuomen Palokalustoliikkeiden Yhdistyksen toiminnanjohtajana kuusi vuotta sitten toiminut Juhani Costiander seurasi myös alan yrittäjänä ja kalustotoimittajana yli 30 vuotta pelastustoimen kehitystä. Hänen mukaansa suurimmat muutokset pelastustoimen osalta ovat tänä aikana tapahtuneet organisaatiopuolella.

”Uskon, ettei tämä muutosprosessi ole vielä päättynyt.”

Operatiivisen kaluston osalta uutuustuotteiden markkinoille tulo on hänen mielestään ollut yllättävänkin hidasta. Jo vuosia sitten innovoituja tuotteita on kuitenkin edelleen kehitetty ja saatu niistä tehokkaampia, ulottuvampia, nopeampia, teknisempiä ja turvallisempia.

”Aika-ajoin markkinoille on yritetty lanseerata ainakin myyjän mielestä käänteentekeviä uutuuksia, mutta yleensä niiden elinkaaret ovat jääneet lyhyeksi. Uskon, että tulevina vuosina myös hankinnoista vastaavat kantavat paremmin vastuunsa tiedottamalla myös epäonnistuneista hankinnoista, jolloin vältyttäisiin vahingon toistumiselta.”

”Uudet pelastajasukupolvet tulevat edelleenkin kokemaan ahaa elämyksiä ja keksimään jo edellisten sukupolvien kokeilemat ja hautaamat toimintamallit. Kokemukseeni perustuen muutaman vuoden kuluttua ”keksitään” taas korkeapainepumppujen erinomaisuus sammutustyössä, joka taas tuo tullessaan ”uudet” käänteentekevät suihkuputket ja vaikuttavat esimerkiksi letkukokoihin.”

”Uskon saman trendin jatkuvan myös tulevaisuudessa, mutta vuonna 2025 tulipalot sammutetaan ja pelastustehtävät hoidetaan kuitenkin edelleenkin perinteisin keinoin. Lisääntyvä elektroniikan käyttö tuo tullessaan myös haavoittuvuutta, kun kyseessä ovat tuotteet joiden käyttöiän pitäisi olla jopa kymmeniä vuosia.”

”Toivon, että vuoteen 2025 mennessä eurooppalainen normityö ja kotimainen esimerkiksi Pelastusopiston suorittama testaustyö takaavat ammattimiesten käyttöön laadukkaat, tehokkaat ja turvalliset tuotteet jotka soveltuvat meidän ankariin sääolosuhteisiin. Kotimaiselta alan teollisuudelta seuraavatkin 15 vuotta vaativat jatkuvaa tuotekehitystä ja sitä innovatiivisuutta, jolla se globaaleilla markkinoilla on tähänkin asti menestynyt.”

”Vuonna 2025 pelastustoimi toimii siis uudelleen organisoituna, sillä on huippukoulutuksen saanut operatiivinen henkilöstö, joka pystyy hoitamaan tehtävänsä tehokkaasti modernilla kalustolla ja voi olla myös ylpeä kotimaisen alan teollisuuden menestyksestä maailman markkinoilla.”

Jaa artikkeli

Lue lisää