Pelastustoimi 3.12.2020
Facebook (20)

Markku ja Ville Mensala – Samoissa jalanjäljissä

Markku (vas.) ja Ville Mensala.

Markku (vas.) ja Ville Mensala.

Entinen pelastusjohtaja Markku Mensala muistelee, miten Ville-poika oli seitsentoistakesäisenä mukana autossa paloasemia kierrettäessä.

”Silloin se jo sanoi, että voi kun tänne joskus pääsisi töihin.”

Se toive toteutui, ja kuvioihin tuli heti alkumetreillä myös ensihoidon tehtävät, isän esimerkin mukaisesti.

Mutta miten kaikki alkoi?

Markun oma ura lähti käyntiin 60-luvun lopulla. Urheilussa lahjakas nuorimies oli kiinnostunut juoksemisesta. Olympialaisetkin kiinnostivat tavoitteena. Se tavoite ei lopulta toteutunut, mutta uutta intoa eloon löytyi, kun Jyväskylän Harjun kentällä urheilukaverit houkuttelivat mukaan palokuntatoimintaan.

Mies pisti toiminnaksi. Valtion palo-opiston paloesimieskurssilta Markku valmistui vuonna 1974 ja palomestarikurssilta vuonna 1977. Matka jatkui Imatralle palomestariksi.

Kesyksi itseään kuvaavalle Markulle uran ensimmäiset päällystötehtävät olivat hyvä oppikoulu. Joutui menemään joukkojen eteen pitämään luentoja ja koulutuksia. Se tuli tarpeeseen, sillä 2000-luvun alkaessa Markulle tuli tilaisuus heittäytyä uuteen haasteeseen.

Hänestä tulisi kohta Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja – ja vajaat 20 vuotta myöhemmin samalla tuolilla istuisi hänen poikansa Ville.

Lue Markku ja Ville Mensalan henkilöhaastattelu kokonaisuudessaan Pelastustiedon numerosta 8/2020.

Teksti ja kuva: Petri Vanhanen

Lue lisää