Pelastustoimi 6.11.2019

Palomies voitti Pelastustiedon äänestyksen ammattinimikkeistä – ”Kansalaisen täytyy tunnistaa pelastusviranomainen”

He ovat jatkossakin palomiehiä, ainakin Pelastustiedon äänestäjien mielestä.

He ovat jatkossakin palomiehiä, ainakin Pelastustiedon äänestäjien mielestä.

Palomies vei niukasti voiton, kun Pelastustieto kysyi verkossa lukijoiltaan, mikä olisi paras nimike tälle pelastusalan ammattiryhmälle.

Kyselyssä annettiin viikon aikana yhteensä 1095 ääntä. Äänestää sai viidestä vaihtoehdosta: pelastaja, palopelastaja, palomies, pelastaja-ensihoitaja ja palomies-ensihoitaja. Ensihoitaja otettiin äänestykseen mukaan, koska useilla palomiehillä on myös hoitoalan koulutus ja he tekevät ensihoitajan töitä.

Palomies sai 450 ääntä ja vei täpärästi voiton pelastajalta, jonka äänisaalis oli 432.

Palomies-ensihoitaja keräsi ääniä kolmanneksi eniten, 145 kappaletta. Epäsuosituin oli palopelastaja, jota äänestettiin vain neljä kertaa.

Katso täältä äänestystulos.

”Nyt täytyy todeta, että kansa on puhunut, ja pulinat pois”, sanoo tuloksesta Suomen Palomiesliiton johtaja Kim Nikula.

”Jos ollaan sitä mieltä, että palomies on edelleen käypä nimike, minä yhdyn siihen näkökantaan”, Nikula sanoo.

Muutos toimialan sisältä

Nikula huomauttaa, että toimialan olisi hyvä miettiä yhdessä esimerkiksi työryhmässä, onko alan ammattinimikkeitä tarpeen muuttaa sukupuolineutraalimpaan suuntaan. Muutoksen pitäisi kuitenkin syntyä yhteisesti alan sisältä.

”Toimialan pitää itse kantaa ylpeänä ammattinimikettä.”

Henkilökohtaisesti Nikula ei täysin allekirjoita sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä pelastusalalla pelkästään sukupuolineutraaliuden tähden. Hänen mielestään kaikkein olennaisinta on, että kansalaiset tunnistavat, milloin kysymys on pelastusviranomaisesta.

”Kun puhutaan pelastusviranomaistoiminnasta, kansalaisilta pitäisi kysyä, mikä nimike on heille tutuin, ja uskaltaisin väittää, että se on äänestyksen voittaja”, Nikula sanoo.

Nikula mainitsee esimerkkinä Aamulehden linjauksen, jonka mukaan se pyrkii käyttämään  sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä.

”Aamulehdessä käytettiin kuutta-seitsemää eri nimikettä pelastusyksikön johtajasta. Itse mietin, mitähän ne nimikkeet kertovat kansalaisille, ja ymmärtävätkö he, että kyseessä on pelastusviranomainen?”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää