Pelastustoimi 17.2.2015

Pelastusjohtaja: Kainuu tarvitsee leveämmät hartiat

Anssi Parviaiselle haetaan seuraajaa.

Anssi Parviaiselle haetaan seuraajaa.

Kainuun pelastuslaitos on liian pieni toimimaan tulevaisuudessa yksin, näkee Kainuun pelastusjohtaja Anssi Parviainen. Hänen mukaansa laitos tarvitsisi enemmän kehittämisvoimavaroja, joita sillä ei nyt pienuutensa takia ole.

”Pienuudessa on hyviä puolia, mutta jos ajatellaan, että pitäisi olla resursseja kehittämiseen ja ulospäinsuuntautumiseen, niin totta kai se on liian pieni.”

Parviainen uskoo, että yhdistyminen naapurilaitosten kanssa on ajankohtaista jollakin aikavälillä. Asia oli tapetilla vielä vuonna 2013, kun sisäasiainministeriö suunnitteli 22 pelastuslaitoksen vähentämistä puoleen. Samalla Kainuu olisi yhdistynyt Oulu-Koillismaan ja Jokilaaksojen pelastuslaitosten kanssa. Sittemmin suunnitelmista luovuttiin – toistaiseksi.

”Ilman muuta laitosten määrä tulee vähenemään, se on selvä asia. Vähenevätkö ne tulevalla hallituskaudella vai myöhemmin, se on oman pohdintansa paikka”, Parviainen sanoo.

Hän painottaa, että pelastustoimea pitäisi kehittää asiakaslähtöisesti, ei piirtää keinotekoisia hallinnollisia rajoja.

”On ihan hullua, että piirrellään ensin hallinnon rajoja, eikä mietitä palvelua, jota kansalaisille suunnataan”, hän kritisoi.

Sote avuksi?

”Alueen asukas on kuitenkin syy, miksi olemme olemassa. Ei hallinto tätä sinällään ratkaise”, Parviainen sanoo.

”Huonoja esimerkkejä löytyy vaikkapa poliisihallinnosta, kun katsoo, montako poliisiasemaa esimerkiksi on näillä alueilla. Silloin tullaan äkkiä siihen, että siellä ei kohta ole paloasemiakaan.”

Parviaisen mielestä tärkeää olisi nyt miettiä, pystytäänkö Kainuun alueella olevaa palveluverkostoa yhdistämään esimerkiksi sote-uudistuksen kautta.

”Nythän sotelle on tulossa tuotantoalueet, joiden suhteen voisi miettiä, pitäisikö mennä tiukempaan liittoon ja yhdistää esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimi. Lyhyellä aikavälillä minusta tuo kortti kannattaa ehdottomasti katsoa ensin, ja sen jälkeen sitten selviää, että mitkä ovat hallinnon rajat.”

Parviaisen mukaan vaarana keskittämisessä on, että alueen resurssit valuvat jonnekin muualle, eivätkä palvele syrjäseutuja. Soten kautta muodostuva palveluverkko voisi olla ratkaisu.

”Palveluverkko voitaisiin säilyttää, koska sinne tulisi niin sanotusti leveäharteisemmat maksajat. Voitaisiin tuottaa pelastustoimen palvelua pitkälle saman organisaation kautta.”

Lue lisää Kainuun tilanteesta tuoreimmasta Pelastustiedosta, joka ilmestyy keskiviikkona 18. helmikuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Pekka Agarth

Lue lisää