Pelastuslaitokset 16.9.2019

Äänekoski sai uuden paloaseman – ”Saimme uudet ja terveet tilat”

Äänekosken kolmosvuoro odottaa siirtymistä uudelle paloasemalle. Kuvassa vasemmalta alkaen Sakari Tarvainen, Elmo Salonen, Mikko Matilainen ja Janne Mäkinen.

Äänekosken kolmosvuoro odottaa siirtymistä uudelle paloasemalle. Kuvassa vasemmalta alkaen Sakari Tarvainen, Elmo Salonen, Mikko Matilainen ja Janne Mäkinen.

Äänekosken uusi paloasema vihittiin käyttöön 9. syyskuuta. Autohallissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui noin 90 kutsuvierasta.

Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, pelastusjohtaja Simo Tarvainen ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtokunnan jäsen Raimo Sopo vaihtavat kuulumisia.

Juhlapuheen piti pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä. Hänestä Äänekosken uusi paloasema on merkittävä turvallisuusinvestointi tulevaisuutta ajatellen.

Hän myös kiitteli, että Keski-Suomen pelastuslaitoksen tulokset ovat lähes kaikilla mitattavilla osa-alueilla keskiarvossa tai sen paremmalla puolella pelastuslaitosten välisissä vertailuissa.

Äänekosken kolmosvuoron palomiehet seurasivat juhlahumua hälytystehtävien lomassa. Uusiin tiloihin pääsyä odotetaan kovasti.

”Saamme uudet ja terveet tilat. Vanhalla paloasemalla on sisäilmaongelmia”, palomies Sakari Tarvainen sanoi.

”Olisi tärkeä juttu, että lähtee vuorosta terveenä kotiin. Vanhalla asemalla on ilmennyt hengitysoireita ja kuumeilua. Nyt saamme loistavat tilat esimerkiksi ensihoitopuolen huoltoa varten”, palomies Janne Mäkinen totesi.

Äänekosken paloasemalla työskentelee vajaat 50 henkilöä. He ottavat uudet tilat käyttöön tämän lehden ilmestymisen aikoihin, kun viimeiset laiteasennukset on tehty.

Asemamestari Arto Ahlroos esittelee tiloja Äänekosken uudella paloasemalla.

”Uudet tilat ovat puhtaat, toimivammat ja ajanmukaiset. Kaikki toiminnot ovat samalla tontilla. Ennen osa kalustosta jouduttiin pitämään ulkona tilan puutteen takia”, Äänekosken paloaseman aluepalomestari Arto Ahlroos kertoo.

Yli viisi miljoonaa

 

Uuden paloaseman rakentaminen alkoi keväällä 2018 ja se maksoi noin 5,5 miljoonaa euroa. Palosuojelurahasto antoi hankkeelle lähes 200 000 euron avustuksen.

”Aluksi suunnitelmissa oli vanhan paloaseman peruskorjaus ja laajennus, mutta kustannussyistä päädyttiin nopeasti uudisrakennukseen”, Ahlroos kiittelee.

Rakennuksen bruttopinta-ala on 2700 neliömetriä. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat autohallit, kalusto- ja huoltotilat, ensihoidon tilat sekä toimisto- ja koulutustiloja. Toisessa kerroksessa ovat valmiushuoneet ja miehistöntilat.

Rakennuttaja oli Äänekosken kaupunki ja arkkitehdiksi valittiin Arkkitehtipalvelu Oy. Rakennusurakoitsijana toimi Rakennusliike Porrassalmi Oy.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne