Pelastuslaitokset 11.10.2022

Aikalisä uudistukselle – virkanimikeuudistus ei toteudu ainakaan ihan lähiaikoina

Virkanimikeuudistus ei toistaiseksi nytkähdä eteenpäin.

Virkanimikeuudistus ei toistaiseksi nytkähdä eteenpäin.

Sisäministeriön valmistelema virkanimikeuudistus oli lausuttavana. Tavoitteena on yhdenmukaistaa ja muuttaa nimikkeet sukupuolineutraaleiksi.

Mitä kuuluu virkanimike-ehdotukselle, pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka?

Sukupuolineutraalien nimikkeiden osalta tasa-arvo ja yhdenvertaisuustyöryhmä käsittele asiaa syksyn aikana. Nähtäväksi jää, tuleeko sieltä suositusta, jonka ministeriö voisi antaa. Muiden virkanimikkeiden osalta otettiin aikalisä lausuntopalautteiden kirjavuuden vuoksi. Meillä ei ole lainsäädännön suomaa toimivaltaa määrätä asiassa. Ainoastaan työnantaja voi päättää muuttamisesta.

Miten lausunnoissa suhtauduttiin esitykseen?

Niissä arvosteltiin muun muassa sitä, että valmistelu on ollut puutteellista, mutta jostakin pitää lähteä liikkeelle. Pääsääntöisesti niissä arvosteltiin esitystä. Kysymys on vaikeasta asiasta ja liittyy voimakkaasti myös perinteisiin. Myös paikalliset näkökulmat nousivat esille. Loogista olisi, että samankaltaisessa tehtävässä olisi samanlainen virkanimike, joka kuvastaa tehtävän sisältöä. Katsotaan nyt rauhassa, miten jatkossa asia kehittyy. Ministeriössä on niukat voimavarat ja kun kysymys ei ole tärkeyslistalla kärjessä olevasta asiasta eikä alalla ole asian suhteen yksituumaisuutta, asian etenemisessä ei kiirehditä.

Tulevatko uudet virkanimikkeet koskaan käyttöön?

Saa nähdä, jännittää itseänikin.

Onko vastustus osoitus alan vanhakantaisuudesta?

Alamme on viime vuosien aikana ollut erittäin kehityskykyinen ja uudistunut, kuten tapahtuu jatkossakin, eivätkä nimikeasiat muuta tätä tarvetta. Itsekin arvostan alan perinteitä. Tämä asia on ollut esillä siitä asti, kun pelastustoimilaki parikymmentä vuotta sitten toi esille pelastus-alkuiset sanat. Toki nimi ei myöskään henkilöä pahenna ja uusia asioita voidaan tehdä myös perinteisillä virkanimikkeillä.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää