Pelastuslaitokset 28.2.2016

Alueuudistus jää vähälle puheelle palomiesten kahvipöydässä

"On mielenkiintoista, että yhdenmukaistuvatko ohjeistukset ja kalusto. Toivottavasti olisivat hyviä muutoksia”, tuumii Petri Huttunen Kuopion paloasemalta.

Pelastustoimen ja ensihoidon alueiden ja hallinnon yhteensovittamisessa riittää vielä väännettävää. Tarjolla on 15 sote- eli sosiaali- ja terveyspalveluiden aluetta, 18 maakunnallista itsehallintoaluetta ja 12 selvitysmies Lauri Tarastin ehdottamaa pelastuslaitosta.

Mitä uudistuksesta tuumitaan ruohonjuuritasolla? Sitä kävimme kyselemässä Kuopion paloasemalla 3. helmikuuta. Savossa nousikin uudistuksia enemmän puheenaiheeksi eläkeikä, työssäjaksaminen ja sisäilmaongelmat.

Paineilmalaitteiden huoltohommia tekevä Mauri Koivisto miettii, miksi alueet ovat niin erilaisia.

Mauri Koivisto.
Mauri Koivisto.

”Miksi alueet eivät voisi olla yksi yhteen? Poliisilla on 11, pelastustoimelle esitetään 12 ja sote-alueita olisi 15. En usko, että uudistukset näkyvät operatiivisella puolella. Jos uudistus toteutuu samoin kuin poliisihallinnossa, niin meillä on paljon projektipäälliköitä”, Koivisto aprikoi.

”Eläkekysymys on kova. Olisin ollut jo pari vuotta eläkkeellä. Toivon, että säilyn sinne asti työkykyisenä. Kuntotestit olen saanut läpi, mutta työpaikkaliikunta ei riitä, vaan täytyy treenata lisää vapaa-ajalla.”

”Työilmapiiri on parempi kuin muualla kaupungin työpaikoissa. Kehityskeskusteluja pitäisi tarkastella uudelleen eli miten ne toteutuvat käytännössä. Kalusto on hyvää, mutta miehistön osalta mennään jo nyt minivahvuudella”, Koivisto toteaa.

Eläkeikä puhuttaa enemmän

Ajoneuvohallissa on meneillään siivous ja Juuso Heinonen pesee lattiaa.

”En ole ajatellut isojen uudistusten vaikutuksia. Ne eivät ole aiheuttaneet keskusteluja. Sen sijaan vahvuus mietityttää, kun meitä ei ole liikaa.  Työturvallisuusseikat tulevat esiin kahvipöytäkeskusteluissa. Kaikesta säästetään.”

Juuso Heinonen.
Juuso Heinonen.

”Näin kolmekymppisenä testit läpäistään vielä helposti, mutta omasta terveydestä on huolehdittava myös vapaa-ajalla. Ei tule sitten ongelmia nelikymppisenä.”

”Talossa on sisäilmaongelmia ja tiloja remontoidaan uudestaan. Taitaa olla sen aikakauden rakennus, että vikoja löytyy”, Heinonen tuumii.

Kuivauslastan varteen nojaileva Petri Huttunen odottaa uudistuksia mielenkiinnolla.

”On mielenkiintoista, että yhdenmukaistuvatko ohjeistukset ja kalusto. Toivottavasti olisivat hyviä muutoksia. Voi olla, että tarkastellaan mitkä kaikki ovat pelastuslaitoksen tehtäviä ja mitkä eivät. Perushomma ei varmaan häviä minnekään.”

Petri Huttunen.
Petri Huttunen.

”Siirryin Juankoskelta Kuopioon ja olen ollut täällä vasta kuusi tuntia hommissa. Iso muutos itselle kun Juankoskella oli vain kaksi vakituista ja loput toimenpidepalkkaisia. Hyvältähän henki täällä vaikuttaa ja onhan tämä kuin toinen perhe.”

”Pitää olla hyvä tuuri, että pystyy olemaan palomiehen hommissa eläkeikään asti remmissä. Minulla on päällystötutkinto, joten tarvittaessa kevyemmätkin hommat ovat mahdollisia. Nuorena voi ennakoida, että eläkkeelle ei mennä palomiehenä vaan toisenlaisista hommista.”

”Aikamoista sillisalaattia”

Työvuoro on siirtynyt iltapäivän kahvitunnille. Kari Julkunenkin on ehtinyt kahville ensihoitotehtävistä.

Kari Julkunen.
Kari Julkunen.

”Jos joku tietää uudistuksista, niin voisi kertoa mitä tuleman pitää. Minusta ne ovat aikamoista sillisalaattia tällä hetkellä. Ensihoidon tilojen sisäilmaongelmat ovat enemmänkin tapetilla. Tiloja korjataan nyt uudelleen ja saa nähdä mitä tuleman pitää”, Julkunen tokaisee.

”Työskentelen vuorotellen ensihoidossa sekä palomiehenä ja se tuo vaihtelua hommiin. Henkilöstömitoituksen suhteen pyöritään äärirajoilla, mutta työilmapiiri on hyvä ainakin operatiivisella puolella.”

”Parikymmentä vuotta on tullut näitä hommia tehtyä ja vielä on paljon työvuosia edessä. Osa vanhemmasta porukasta on siirtynyt päivätöihin. Voi tulla ongelmia henkilöstön uudelleen sijoittamisessa kun ne hommat täyttyvät ikämiehistä.”

Julkusen työpari Jyrki Larikka arvelee, että uudistukset ovat vielä pitkässä piimässä.

Jyrki Larikka.
Jyrki Larikka.

”Politiikka on mukana ja siellä käytetään paljon valtaa. Suomi on pitkä maa ja kaikki alueet eivät taitu samaan muottiin. Meillä on Suur-Helsinki ja harva-alue.”

”Ensihoidossa tuntuu, että keikkamäärät ovat lisääntyneet ja se kyllä kuormittaa. Yksi tekijä on, että väestö ikääntyy ja vanhukset asuvat yksinään. Myös kynnys soittaa 112:een on madaltunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.”

”Tein ensin 15 vuotta pelkästään ensihoitoa ja nyt myös palomiehen tehtäviä. Työnkuva on sitä kautta monipuolisempaa. Palautuminen ensihoitoyöstä kestää pidempään kun ikää tulee.”

”Puhetta syntyy sisäilmaongelmista, sillä henkilöstö on oireillut niiden takia. Tiloja on käyttökiellossa ja niitä remontoidaan uudelleen. Toivottavasti saadaan kuntoon”, Larikka sanoo.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää