Pelastuslaitokset 18.3.2016

Itä-Uusimaa tähtää ammattimaisempaan palontutkintaan

Entinen tullin rikostutkija, palotarkastaja Timo Kouki ajaa Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselle aikaisempaa taktisempaa palontutkintaa.

Entinen tullin rikostutkija, palotarkastaja Timo Kouki ajaa Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselle aikaisempaa taktisempaa palontutkintaa.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on kehittänyt viime vuosina erityisesti palontutkintaansa. Laitoksen tämänhetkinen tavoite on tutkia kaikki tulipalot, joihin liittyy asuminen.

”Voi olla, että hyvinkin suppea tutkinta riittää, mutta palontutkinnassa reagoidaan jokaiseen tällaiseen tapaukseen, katsotaan koko kirjo läpi peruslupapapereista alkaen”, kuvailee palotarkastaja Timo Kouki.

Itä-Uudellamaalla perustettiin viime vuoden lopussa palontutkintaryhmä. Kouki on mukana myös Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston valtakunnallisessa palontutkintaryhmässä. Ryhmän tarkoitus on kehittää palontutkinnan koulutusta, yhtenäistää palontutkintaa koko maassa, kehittää raportointijärjestelmiä ja luoda palotutkinnallinen standardi koko maahan.

Entinen tullin rikostutkija Kouki kertoo, että toisten viranomaisten toimintatapojen tuntemisesta on hyötyä palontutkinnassa esimerkiksi silloin, kun tulipalosta tehdään tutkintapyyntö poliisille.

Palontutkinnassa on esimerkiksi hyödyllistä tietää, mitä palosta kannattaa tutkia ja mitä tutkimuksessa kannattaa painottaa.

”Silloin se tulee asianmukaisella vakavuudella hoidettua. Jos sinne vain ilmoitetaan, että tutkikaa tämä juttu, tiedän, ettei se sellaisenaan kiinnosta. Jos on hyvät perusteet mukana, poliisin on pakkokin vähän tarttua siihen.”

Lue koko artikkeli ja paljon lisää Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksesta Pelastustiedosta 2/16, joka ilmestyy 30. maaliskuuta! 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää