Pelastuslaitokset 28.12.2015

Kumppanuusverkostokin varautuu uudistukseen

Kuntaliitossa pelastustoimen kehittämisen eteen työskentelevät Jussi Rahikainen (vas.) ja Jari Lepistö toivovat, että pelastustoimella on edessään uusi uljas tulevaisuus, siivilleen nousevan linnun lailla.

Kuntaliitossa pelastustoimen kehittämisen eteen työskentelevät Jussi Rahikainen (vas.) ja Jari Lepistö toivovat, että pelastustoimella on edessään uusi uljas tulevaisuus, siivilleen nousevan linnun lailla.

Kuntaliiton ja pelastuslaitosten yhteistä kumppanuusverkostoa vahvistettiin tänä syksynä, kun kehittämispäällikön tueksi palkattiin koordinaattori. Tehtävässä aloitti Jari Lepistö.

Hän on kotoisin Jokilaaksoista, joka on toiminut aktiivisesti myös kumppanuusverkostossa. Jussi Rahikaisen toimikausi kehittämispäällikkönä päättyy vuoden vaihteessa ja hänen seuraajakseen tulee Vesa-Pekka Tervo.

Pian edessä on suuri uudistus, joka työllistää myös kumppanuusverkoston.

”Itsehallintoalueilla myös pelastustoimen palvelut yhdenmukaistetaan ja tätä olemme jo tehneet kumppanuusverkostossa. Olemme lämmitelleet sitä, mitä nyt aletaan tehdä”, Lepistö ja Rahikainen sanovat.

”Tärkein tavoite on kehittää pelastuslaitokset vahvemmiksi sisäisen turvallisuuden toimijoiksi.”

”Kumppanuusverkostossa meillä on valmis koneisto. Uudistukseen vaaditaan erilaista valmistelua. Tässä on valmis työkalu, jota voimme tehdä hyvässä yhteistyössä sisäministeriön kanssa.”

Kumppanuusverkosto haki yhdessä sisäministeriön kanssa kolmivuotisen rahoituksen hankkeelle, jossa ne yhdessä alkavat toteuttaa muutostyötä.

”Voimme yhteistyössä parhaimmin viedä tavoitteitamme eteenpäin. Tarvitsemme toistemme asiantuntemusta. Sisäministeriö on asiantuntija lainvalmistelussa ja me tunnemme kentän tarpeet.”

Jussi Rahikainen ja Jari Lepistö uskovat, että sotessa pelastuslaitoksista tulee entistä vahvempia sisäisen turvallisuuden toimijoita.

”Voimme tarjota tukea varautumiseen myös itsehallintoalueille. Meidän on tärkeää kehittää omaa toimintaamme ja voimme tarjota itsehallintoalueille hyvän toiminta-alustan myös ensihoitotehtävissä. Se on myös yhteiskunnalle suuri etu.”

”Itsehallintoalueiden lisäksi myös yhteistyö kuntien kanssa jatkuu ja tiivistyy myös poikkeusolosuhteiden varautumisessa. Toki on mahdollisuus, että se voidaan kirjata myös lakiin pelastustoimen tehtäväksi”, Rahikainen sanoo. Tällä hetkellä se on kirjattu palvelutasopäätöksiin valtaosassa pelastuslaitoksista.

”Sotessa voimme olla varautumisen tukija myös sairaanhoitopiireille.”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää