Pelastuslaitokset 28.6.2024

Livekuvaa kohteesta automaattisesti

Alerta-järjestelmään voidaan liittää useita kameroita ja niiden välittämät livekuvat näyttää yhdessä näkymässä. Pilotissa testattiin yhteyttä Amos Rexistä Helsingin keskustasta ja Bronto Skylift -nostolavayksiköstä Mellunkylästä. Myös tabletti toimii hyvin päätelaitteena.

Alerta-järjestelmään voidaan liittää useita kameroita ja niiden välittämät livekuvat näyttää yhdessä näkymässä. Pilotissa testattiin yhteyttä Amos Rexistä Helsingin keskustasta ja Bronto Skylift -nostolavayksiköstä Mellunkylästä. Myös tabletti toimii hyvin päätelaitteena.

Pelastustoimi voisi saada kiinteistöjen kamerajärjestelmistä automaattisesti tiedon palohälytyksestä videokuvan kera tilannekeskukseen. Myös muuta älykkään kiinteistöteknologian tietoja voisi hyödyntää. Helsingin pelastuslaitos on mukana pilotissa AddSecuren ja Bronto Skyliftin kanssa.

”AddSecure lähestyi meitä Oculuksen tiimoilta. Se on Merlot- sekä Peke-tyyppinen järjestelmä ja laajempi kuin Kejo. Oculuksessa ei ole kuitenkaan tällä hetkellä yhteyttä kamerajärjestelmään. Keskusteluissa syntyi idea mahdollisuudesta välittää kiinteistöjen livekuvaa pelastustoiminnan avuksi, kertoo pilottihanketta Helsingin pelastuslaitoksella vetävä palomestari Juha Lindholm.

Yhteistyön kohteeksi valikoitui asiasta innostunut Amos Rex -taidemuseo ja Lasipalatsin kiinteistö Helsingin keskustassa. Kiinteistö on päivittänyt samalla paloilmoitinlaitteistoaan.

”Tarkoitus on, että jos kohteesta tulisi palohälytys, tilannekeskuksessa avautuu automaattisesti pop-up-ikkuna. Siitä selviää heti, näkyykö kameroiden välityksellä mitään tulipaloon viittaavaa. Hälytys voitaisiin tarvittaessa peruuttaa tai kohdistaa resurssit oikein. Turhaa ajoa jäisi pois”, Lindholm kuvailee.

”Valmista tekniikkaa on paljon, pitää vain rakentaa turvattu järjestelmä.”

Pilotissa hyödynnettiin Alerta-kameravalvontapalvelua, jolla katseluoikeuksia voidaan luvittaa yhdessä sovittavalla tavalla. Se toimisi myös nykyisillä kameroilla, jollainen on jokaisessa sammutusyksikössä Helsingissä.

”Alerta-kameravalvontapalvelua on kehitetty vuosien ajan yhteistyössä asiakkaiden kanssa. En tiedä, että muualla maailassa olisi vastaavaa, jossa jo olemassa olevien kamerajärjestelmien dataa hyödynnettäisiin tällä tavalla. Se madaltaa kiinteistöjen kynnystä liittyä mukaan, kun ei tarvitse hankkia uusia laitteistoja. Viranomaisille palvelu ei jäisi hinnasta kiinni”, kertoo AddSecuren liiketoiminnan kehittämispäällikkö Jari Kenttä.

Yhteys tehtiin nyt ensimmäistä kertaa manuaalisesti, mutta tavoitteena on saada linkitettyä kameranäkymä kiinteistössä hälyttävään paloilmoitinanturiin. Syksyllä järjestetään Helsingissä pilotin toinen kokeilu, jossa palohälytys ja livekuva tulee automaattisesti suoraan paloilmoittimelta.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvakaappaus: Tomi Makkonen

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 4/2024.

Lue lisää