Pelastuslaitokset 8.2.2016

Mäkipellon ME-tulos nostaa brankkarien yhteishenkeä

Ennätysmies Joonas Mäkipelto ja valmentaja Jari Saario iloitsevat 5050 leuanvedosta.

Ennätysmies Joonas Mäkipelto ja valmentaja Jari Saario iloitsevat 5050 leuanvedosta.

Palomies Joonas Mäkipelto, 27, viimeisteli sunnuntaiaamuna huikean urheilusuorituksen Lempäälän Ideaparkissa. Hän veti 5050 leukaa, joka on vastaotteella vuorokaudessa vedettyjen leukojen uusi maailmanennätys. Mäkipelto pääsi suorituksellaan Guinnessin ennätystenkirjaan.

Mäkipellon valmentaja, palomies Jari Saario kertoo, että suoritus alkoi kaikkea muuta kuin hyvissä merkeissä. Mäkipellon paineet olivat kovat suuren mediamylläkän takia.

”Hän ei ollut ihan oma rento itsensä. Ihan ekasta satasesta asti huomasi, että tämän huonompaa päivää ei voisi osua kohdalle, ja että vuorokaudesta tulee pitkä. Sitten alkoivat kaikki muutkin ongelmat. Yleensä sormet aukeavat kolmen tonnin kohdalla, nyt tuhannen kohdalla alkoivat lihat näkyä. Siitä tiesi, että nyt vaaditaan sellaista sisua, ettei ole ikinä vielä vaadittu”, Saario kertaa.

Kahdentuhannen leuanvedon kohdalla Saario alkoi ennakoida hauiksen jänteen menevän vielä poikki.

”Viimeisellä satasella jännitettiin, että repeääkö se hauis sieltä kokonaan irti vai ei. Jätkä oli niin tuskissaan ettei oikein edes tiennyt missä on.”

Mäkipelto pääsi kuitenkin yli entisen ennätyksen viidellä vedolla.

”Nyt tuntuu todella hyvältä, että saatiin ennätys toteutettua, ja mieli on virkeä ja olotila hyvä. Kädet ovat tietysti hiukan kipeät”, Mäkipelto sanoo.

Hän kiittelee valmentajaansa Saariota, joka jaksoi tsempata häntä loppuun saakka. Saario puolestaan on hyvin ylpeä Mäkipellosta.

”Oli se aika extreme-suoritus. Se on järjetön sisun määrä, mikä siitä jätkästä löytyy.”

Mediamylläkkä yllätti

Mäkipelto ja Saario ystävystyivät Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella, Espoon Niittykummun paloasemalla, jossa molemmat ovat töissä. Kun Mäkipelto aloitti työt asemalla neljä ja puoli vuotta sitten, he alkoivat pikku hiljaa treenailla yhdessä.

”Kun puolisen vuotta oltiin oltu samassa työpaikassa, ruvettiin treenailemaan ja leikkimielisesti kisaamaan vähän kaikessa. Varsinkin duuni yhdistää meitä. Siellähän ollaan kaksi kokonaista vuorokautta viikossa samassa työpaikassa, melkein enemmän työkavereiden kuin perheen kanssa”, Mäkipelto kertoo.

Viimeinen niitti itse ennätysyritykselle tuli, kun uutisissa tuli noin vuosi sitten loppukevennys leuanvetojen edellisen ennätyksen tekijästä. Mäkipelto arveli pystyvänsä samaan, koska on aina ollut hyvä leuanvedossa ja muutenkin urheilullinen.

”Todettiin, että minä pystyn tekemään tuon saman homman, ja sitten lähdettiin jalostamaan ideaa siitä.”

Tempaus imi kaikki mehut Saariolta että Mäkipellolta. Mäkipelto työskentelee paitsi palomiehenä, myös rakennusalan yrittäjänä. Lisäksi hänellä on perhe, johon kuuluu kaksi pientä lasta.

”Välillä ihmettelin itsekin, mistä sain aikaa treenaamiseen, mutta sitä oli vain pakko repiä. Aika paljon joutui väsyneenä harjoittelemaan, muttei se näköjään niin vaarallista ole.”

Median kiinnostus yllätti Mäkipellon täysin. Siinä vaiheessa kun näytti, että aihe ottaa tuulta alleen, kaksikko päätti, että suorituksesta järjestetään kunnon show. Saarion mukaan suoraa netti-striimiä Lempäälän Ideapark-kauppakeskuksesta seurasi parhaimmillaan 400 000 ihmistä.

”Brankkarit ovat hyvä jengi”

Joonas Mäkipelto sanoo, että juuri nyt takki on vähän tyhjä.

”On haikea ja tyhjä olo. Tätä hetkeä odotettiin vuoden päivät. Sitten se päivä koitti ja oli sekunnissa ohitse.”

Treenaaminen ei kuitenkaan ole ohitse. Mäkipellon tähtäin on leuanvedon SM-kisoissa.

Saliharjoittelua koko elämänsä harrastanut Jari Saario toimi ensimmäistä kertaa elämässään paitsi Mäkipellon valmentajana, myös PR-miehenä ja tapahtuman järjestäjänä.

Saario kertoo, ettei ole juurikaan nukkunut kuluneen kuukauden aikana. Hän laihtui 10 kiloa, koska ei ehtinyt syödä. Öisin sängyn vieressä oli kynä ja paperi mieleen juolahtavia asioita varten.

”Olen joka pistorasiasta ja telineestä asti varmistanut Ideaparkissa, että kaikki toimii. Siellä vedettiin uudet nettikaapelit, koska halusin varmistaa, että niissä löytyy potkua striimaukseen.”

Saariota motivoi yksinkertaisesti se, että hän uskoo Mäkipeltoon ja pitää hänestä.

”Tykkään Joonaksesta ihmisenä. Se on sellainen suomalainen perusmaalaispoika, joka ei vaadi mitään puitteita ja on nöyrä jätkä. Olen täysin pyyteettömästi mukana ja halunnut että muutkin tajuaa, miten kova jätkä se on.”

Saario uskoo, että Mäkipellon ennätys luo uutta, hyvää henkeä pelastusalalle.

”Toivottavasti kaikki palomiehet Suomessa ovat ylpeitä siitä, että Joonas on tehnyt ennätyksen, ja alalle tulee hyvä henki ja tekemisen meininki, joka on ollut välillä vähän kadoksissa.”

”Brankkarit ovat yhtenäinen, hyvä jengi. Toivottavasti tätä kautta löytyisi lisää työmotivaatiota ja ulkopuolisellekin tulisi sellainen tunne, että brankkarit on hyviä jätkiä. Sellaista tällaisilla tapahtumilla voidaan saada aikaiseksi.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Milla Vahtila

Lue lisää