Pelastuslaitokset 16.12.2019

Pelastusjohtaja Martti Soudunsaari jää eläkkeelle pitkän työuran jälkeen

Lapin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Martti Soudunsaari, 63, jää eläkkeelle ensi vuonna huhtikuun alusta pitkän työuran jälkeen.

”Hakuprosessi on käynnistetty. Hakuaika pelastusjohtajan virkaan päättyy 3. tammikuuta. Hallintosäännön mukaan Lapin liiton eli maakunnan hallitus päättää kelpoisuusehdoista ja valitsee pelastusjohtajan. Hallitus valitsee pelastusjohtajan 31. tammikuuta 2020 ja valittu ottanee viran vastaan mahdollisesti 1.4.2020”, Soudunsaari kertoo.

Soudunsaari aloitti kesämiehenä heti armeijan jälkeen vuonna 1977. Siitä lähtien hän on ollut alalla eri tehtävissä – palomiehenä, palotarkastajana, palomestarina, apulaispalopäällikkönä ja pelastusjohtajana melkein 16 vuotta. Vakuutusyhtiö Tapiola -konsernin turvallisuuspäällikkönä hän työskenteli vuosina 1999–2003.

”Seuraajani saa johdettavakseen suurimman ja kansainvälisimmän pelastuslaitoksen. Alue on kolmasosa Suomen pinta-alasta ja valtakunnanrajaa on 1700 kilometriä Ruotsin, Norjan ja Venäjän kanssa. Lappia leimaa kolme ämmää, eli malmi, metsä (-teollisuus) ja matkailu, jotka kaikki asettavat erityisvaatimuksia ja haasteita pelastustoimelle. Sloganin mukaan toimimme ”Mereltä tuntureille, kaupungeista erämaihin”, siinäpä riittää erityisvaatimuksia pelastuslaitoksen suorituskyvylle.”

Lapin pelastusjohtajan alaisuudessa on noin 150 ammattilaista sekä 31 sopimuspalokuntaa ja 850 hälytysosastojen jäsentä. Asemaverkostoon ei sinänsä ole tulossa muutoksia. Korjausvelkaa paloasemissa on, samoin uudisrakentamisen tarpeita.

”Jään hyvillä mielin eläkkeelle 43 vuoden työuran jälkeen. Minulla ei ole erityisiä suunnitelmia, mutta elämään kuuluu liikuntaa, metsästystä ja kalastusta, matkailua sekä rästiin jääneitä metsätöitä”, Martti Soudunsaari luettelee.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää