Pelastuslaitokset 30.11.2021

Pelastusjohtaja vaihtuu Kympessä taitekohdassa – ”toivottavasti myös hyvinvointialueilla ymmärretään resursoida pelastuslaitos tarpeidensa mukaisesti”

Kymenlaakson pelastuslaitoksen historian ensimmäinen pelastusjohtaja Vesa Parkko (oik.) jää eläkkeelle. Seuraaja Juhani Carlson aloittaa toisena pelastusjohtajana huomenna joulukuun 1.päivänä.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen historian ensimmäinen pelastusjohtaja Vesa Parkko (oik.) jää eläkkeelle. Seuraaja Juhani Carlson aloittaa toisena pelastusjohtajana huomenna joulukuun 1.päivänä.

Kymenlaakson pelastuslaitoksella vaihtuu pelastusjohtaja. Vesa Parkolla on tänään viimeinen työpäivä ja huomenna Juhani Carlson aloittaa virassa, Kympen historian toisena pelastusjohtajana.

Vesa Parkko aloitti 43 vuotta sitten uransa palopäällikkönä Miehikkälässä. Synnyin kaupunkiinsa Kotkaan hän siirtyi 1980-luvulla ja Kotkan aluepalopäällikkönä hän aloitti vuonna 1995.

Uusi pelastusjohtaja Juhani Carlson on tehnyt töitä Kymenlaaksossa jo vuodesta 2006 alkaen. Kuusamossa syntynyt Carlson sai ensimmäisen kosketuksen palokuntaan, kun liittyi Kuusamon VPK:n.

Pelastusjohtaja vaihtuu Kymenlaaksossa taitekohdassa, kun vuoden kuluttua pelastuslaitokset aloittavat yhdessä sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa hyvinvointialueella.

Mikään ei Parkon mielestä tässä uudistuksessa muutu paitsi omistaja.

”Eikä saakaan muuttua. Alueellinen pelastustoimi on ollut menestystarina. Palvelut ovat entistä tasapuolisemmat. Erityisesti riskienhallinnassa on saavutettu laatua aikaisempaan peruskunnalliseen järjestelmään verrattuna. Tunnistamme riskit ja osaamme hallita niitä paremmin. Tärkeintä on pitää pelastuslaitokset jatkossakin lähellä ihmisiä. Meillä ei ole varaa menettää tätäkään lähipalvelua. Siksi on hyvä, että ei menty suurempiin alueisiin. Silloin vaarana on lähipalvelun menettäminen”, Vesa Parkko sanoo.

Alueellisen pelastuslaitoksen aikana kuntien määrä on Kymenlaaksossa puolittunut. Nyt niitä on kuusi.

Juhani Carlson on tyytyväinen siihen, miten kunnat ovat satsanneet pelastuslaitokseen siirtymävaiheessa.

”Palveluverkko säilyy nykyisenä ja kehittämissuunnitelmia jatketaan entiseen tapaan. Kuntaomistaja on tunnistanut riskit ja haluaa vaikuttaa uusien asemien sijoituspaikkoihin. Viimeisin valmistui Haminaan ja parin vuoden kuluttua Kotkan Karhulassa valmistuu uusi tukiasema.”

”Kunnat näkevät turvallisuuden nyt myös elinkeinotoimintaa edistävänä. Uudet yritykset arvioivat myös turvallisuutta, kun pohtivat sijoittumispaikkaansa. Parhaillaan sähköakkuja valmistava yritys pohtii tehtailleen sijoituspaikkaa.”

”Huolena on eurojen riittävyys lähitulevaisuudessa. Onneksi pelastustoimea koskevaan rahoitukseen saatiin mukaan suurempi riskipainotteisuus. Palvelujen pitää aina vastata täysimääräisesti riskeihin, jolloin se pitäisi rahoituksessakin arvioida vieläkin suuremmaksi kuin 30 prosentin osuudeksi. Palvelujen ei niinkään tarvitse olla kunnossa asukasmäärään nähden, vaan riskejä varten.”

Juhani Carlson toivookin, että myös hyvinvointialueella ymmärretään ne riskit, joihin pelastustoiminnan pitää pystyä vastaamaan.

Uusi pelastusjohtaja saa tukea pyrkimyksilleen tulevalta päättäjältä, sillä Vesa Parkko lähtee ensi tammikuun hyvinvointialuevaalissa.

”Kokoomus on pyytänyt ehdokkaaksi. On mielenkiintoista päästä rakentamaan uuden hallinnonalan uutta toimielintä.”

Vesa Parkko ei pelkää pelastustoimen rahoituksen puolesta, vaan uskoo demokratiaan.

”Pelastustoimi tulee pärjäämään myös hyvinvointialueilla. Saamme yleiskatteellisessa rahoituksessa tarvitsemamme. Voisi sanoa, että meille riittävät murusetkin.”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää