Kolmisenkymmentä vapaaehtoista pakkasi Vantaalla sijaitsevassa varastohallissa Ukrainaan menevää pelastusmateriaalia maaliskuun puolivälissä. Pahvilaatikot täyttyivät kypäröistä, hanskoista, saappaista, takeista ja housuista.
Pelastuslaitokset, sopimuspalokunnat ja yksityiset toimijat ovat lahjoittaneet Ukrainaan pelastustoimen varusteita 94 kuormalavallista.
Suomen pelastustoimelta on lahjoitettu runsain määrin kalustoa ja varusteita Ukrainaan kuluneen parin viikon aikana.
”Pelastuslaitokset, sopimuspalokunnat ja yksityiset tahot eri puolilta Suomea ovat nyt lahjoittaneet noin 30 kuormalavaa tarvikkeita”, kertoi sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Pekka Tiainen torstaina 10. maaliskuuta.
Pelastusosasto koordinoi ja lähettää materiaalista apua Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Pelastusosaston kanssa yhteistyössä toimivat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitosten kumppanuusverkosto.
Tiainen kertoo, että ensimmäisellä avustuskierroksella lahjoituksia saatiin 83 eri taholta.
”Se on mahtava lukumäärä. Sen tuloksena meillä on siis noin 30 lavallista erilaista pelastustoimen välineistöä, kuten noin 700 kypärää ja paloasua, letkuja ja esimerkiksi 35 moottorisahaa.”
Tavaroiden kokonaisarvo oli lähes 400 000 euroa. Ukrainaan lähti pari rekka-autollista tavaraa.
Lisäksi Etelä-Karjalan ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksilta Ukrainaan lahjoitettiin kaksi sammutusautoa, jotka lähtevät matkaan maaliskuun puolivälin tienoilla. Lahjoituksena on myös saatu tähän mennessä noin 20 ambulanssia pelastuslaitoksilta, kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä.
Lahjoitusten lajittelun jälkeen lauantaina 12. maaliskuuta kuormalavojen määrä tarkentui.
”Lahjoitukset lajiteltiin ja pakattiin uudelleen Vantaan lajittelupisteessä. Lähtövalmiina on yhteensä 47 eur-lavapohjaa, joissa päällekkäin kaksi kollia, eli yhteensä 94 kuormalavallista lahjoitettavaa tavaraa”, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön viestintäkoordinaattori Riikka Vihavainen.
Rajalla logistinen kaaos
Toiminnan painopiste on tällä hetkellä Puolan kautta Ukrainaan menevässä avussa. Ambulanssit ja paloautot viedään Puolaan Ukrainan rajan lähelle, jossa on useita välivarastoja.
”Sieltä Puolan ja Ukrainan viranomaiset yhdessä toimittavat ne rajan toiselle puolelle. Me emme vie niitä itse rajan yli.”
Tiaisen mukaan Puolan ja Moldovan Ukrainan-rajan tuntumassa on meneillään logistinen kaaos.
”Siellä on nyt saatu järjestystä aikaan, mutta avustusten virta on massiivinen. Ukrainasta taas poistuu jatkuva pakolaisten virta. Logistiset väylät ovat välillä todella tukossa. Junayhteys on nyt onneksi saatu Lvivin suuntaan toimimaan.”
Tiainen kertoo, että yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin kanssa sisäministeriö on lisäksi lähettänyt Ukrainaan ja Moldovaan hätämajoitukset 5000 henkilölle sekä kenttäkeittiöjärjestelmän 500 henkilölle.
Ainakin 20 rekkakuormaa
Lisäksi Huoltovarmuuskeskuksen varastoista Ukrainaan on toimitettu terveydenhuollon suojavälineitä, varusteita ja erilaista kalustoa. Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat myös lahjoittaneet terveydenhuollon välineistöä.
”Tällä hetkellä pakkaamme neljää rekkaa, ja neljä on vielä näköpiirissä. Tavaraa on lähtenyt matkaan 12 täyttä rekallista. Yhteensä Ukrainaan lähtee ainakin 20 rekkakuormaa.”
Tiainen kertoo, että Säteilyturvakeskuksesta lähtee asiantuntija Euroopan hätäavun koordinaatiokeskukseen tukemaan tilannekuvan ylläpitoa.
”Tässäkin suhteessa Suomessa on huippuluokan osaamista. Tällainen asiantuntijuus otettiin ilomielin vastaan.”
Moldovassa työskentelee kolme suomalaista asiantuntijaa koordinaatiotiimin mukana tukemassa avun perillemenoa. Sen sijaan valtio ei lähetä sotatoimialueelle pelastustoimen tai ensihoidon suomalaista henkilökuntaa.
Tilanne voi jatkua kuukausia
Tiainen arvioi, että avustusten kerääminen tulee jatkumaan viikkoja, ehkä kuukausia.
”Kun aikanaan tulee aselepo, alkaa jälleenrakennus. Siinäkin pelastustoimella tulee olemaan osuutensa.”
Avun koordinointi on iso ponnistus myös sisäministeriössä.
”Päätoimisesti meillä on kolme henkilöä tekemässä tätä. Mukana juoksevat myös arkityömme. Olemme tehneet töitä nyt kaksi viikkoa joka päivä aamusta iltaan.”
Tiainen sanoo, ettei hän ole nähnyt virkaurallaan Ukrainan kaltaista, koko Eurooppaa koskevaa katastrofia.
”Tämä on täysin poikkeuksellista. Jos yritetään hakea jotakin positiivista, on erittäin hienoa, kuinka suomalaiset ovat lähteneet laidasta laitaan mukaan avustustoimintaan.”
Tiainen painottaa, että suomalaisten tulee olla isosti apuna Ukrainan katastrofissa.
”Joskus tilanne voi olla toisinpäin, ja meillä itsellämme avuntarve. Silloin meitä autetaan.”
Sisäministeriön pelastusosasto tekee Ukrainan avustamisessa läheistä yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.
Juttua editoitu 15. maaliskuuta: kuormalavojen määrää tarkennettu.
Teksti: Kaisu Puranen
Kuva: Esa Aalto